Duminica incepe cea de-a XVIII-a editie a Concursului International „George Enescu", la care s-au inscris mai bine de doua sute de candidati din peste 35 de tari.

Marea surpriza a Concursului „Enescu" de anul acesta consta in numarul-record de participanti la cele trei sectiuni ale competitiei: pian, vioara si compozitie. Pina la data-limita de 15 iulie s-au inscris nu mai putin de 203 muzicieni din intreaga lume, toti sub 33 de ani, dupa cum impune regulamentul concursului. Una dintre noutatile acestei editii este semnarea parteneriatului cu prestigioasa Fundatie „Alink-Argerich", condusa de Gustav Alink si aflata sub patronajul celebrei pianiste Martha Argerich. Alink va fi prezent la Bucuresti inca de la inceputul concursului, iar Argerich va oferi doua concerte in timpul festivalului.

Candidatii de la aceasta editie vor concura pentru premii asemanatoare, ca suma, celor oferite de concursurile internationale de gen: la sectiunile pian si vioara se ofera cite un premiu I de 15.000 de euro, cite un premiu II de 10.000 de euro si premiul al III-lea in valoare de 5.000 de euro. Cistigatorii sectiunii de Compozitie vor primi 10.000 de euro (muzica simfonica) si respectiv 7.000 de euro (muzica de camera). Pe linga premiile clasice, juriul mai poate acorda citeva premii speciale semifinalistilor si finalistilor: 6.000 de euro pentru cele mai bune interpretari la pian si vioara ale unor lucrari enesciene deja specificate, respectiv 3.000 de euro pentru cel mai bun acompaniator strain al sonatelor pentru vioara si pian de George Enescu.

Cei 44 de tineri pianisti, din 15 tari, inscrisi in concurs, vor trebui sa treaca de doua etape eliminatorii pentru a ajunge in semifinala, iar finala va lua forma unui concert cu orchestra, programat pe 8 septembrie. Juriul sectiunii de pian este prezidat de pianistul si muzicologul german Jürgen Meyer-Josten, care a fost presedinte si la editia din 2005 a Concursului "Enescu", iar membrii juriului vor fi pianistii Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Begoña Uriarte (Spania), Elisabeth Eschwe (Austria), Marita Viitasalo (Finlanda) si Sergio Perticaroli (Italia).

La sectiunea vioara s-au inscris 41 de concurenti din 17 tari, care vor trece prin aceleasi etape ca si candidatii de la sectiunea pian. Presedintele juriului va fi cunoscutul violonist argentinian Alberto Lysy, un obisnuit al Festivalului „Enescu", la care a concertat inca dinainte de ’89. Ceilalti specialisti care vor decide cistigatorul sectiunii sint Pavel Berman (Italia), Serghei Kravcenko (Rusia), Igor Petrushevski (Anglia), Werner Scholz (Germania) si romanii Florin Croitoru si Daniel Vladimir Podlovski.

Sectiunea Compozitie i-a surprins insa pe organizatorii Concursului "Enescu" prin cei 118 concurenti din 34 de tari, inscrisi la cele doua categorii: muzica simfonica si muzica de camera. Decizia finala va apartine unui juriu condus de compozitorul si muzicologul Stefan Niculescu si format din Cornel Taranu, Octavian Nemescu, celebrul compozitor si pianist Zygmunt Krauze (Polonia) si Hubert Stuppner (Elvetia).