Ieri s-a deschis Festivalului de film de la Venetia, care nu a ratat, nici de aceasta data, oportunitatea unui scandal. Subiectul sau a fost noul film al cineastului laureat cu Oscar Ang Lee.Directorul artistic al Mostrei, Marco Müller (stinga),face incursiuni si la festivalul de la Sarajevo Autorul lui „Brokeback Mountain", regizorul Ang Lee, deja cistigator al unui Leu de Aur, este prezent in competitia venetiana cu „Se, jie", o productie in mandarina. Este vorba despre o drama abundenta in amor si spionaj, plasata in Shanghaiul anilor ’40. Nu asta a deranjat insa Taiwanul, ci faptul ca lungmetrajul figureaza in „inventarul" de filme al Mostrei ca provenind din „Taiwan, China", ceea ce ar sugera apartenenta insulei natale a lui Lee la tara de care s-a separat in 1949. Intr-o declaratie postata pe site-ul Consiliului pentru relatii externe al Taiwanului se arata ca vina ii apartine Chinei, potrivit Associated Press. Cit despre lista de lungmetraje proiectate la Venetia, mai exista o pelicula taiwaneza, „Help Me Eros", despre care se afirma insa ca provine doar din „Taiwan" pe site-ul evenimentului. Comentariul din partea oficialilor taiwanezi sustine, referitor la listarea filmului lui Lee, ca „mina neagra a Chinei a patruns in lumea pura a artei". Biroul pentru presa al Mostrei venetiene a explicat, pentru Associated Press, ca filmele apar in program cu detaliile trimise de casele de productie. Anul acesta, la a 75-a editie a Mostrei, istoria se repeta. La festivalul din 1932, productiile hollywoodiene reprezentau mai mult decit o treime din totalul peliculelor proiectate. Acum, filmele in limba engleza revin in forta: 10 din 22, dintre care patru regizate de britanicii Kenneth Branagh, Peter Greenaway, Ken Loach si Joe Wright, a carui pelicula, „Ispasire", a si deschis festivalul. Avindu-i in rolurile principale pe Keira Knightley si pe James McAvoy, este abia al doilea lungmetraj al cineastului in virsta de 35 de ani. Deja, potrivit BBC, putinii care l-au vazut in avans vorbesc despre potentialul de Oscar al „Ispasirii", inclusiv in ceea ce o priveste pe interpreta protagonistei. Scenariul lungmetrajului este o adaptare a best-sellerului semnat Ian McEwan.

Tot un scenariu realizat de un autor prestigios - Harold Pinter - are si „Sleuth", de Kenneth Branagh, un remake al filmului lui Joseph Mankiewicz din 1972, bazat pe piesa lui Anthony Shaffer. In lungmetrajul initial, Michael Caine il interpreta pe tinarul actor Milo Tindle care are o aventura cu sotia unui scriitor in virsta, Andrew Wyke, jucat de Lawrence Olivier. Acum, Caine preia rolul fostului sot al lui Vivien Leigh, iar acela interpretat de el in original ii revine lui Jude Law.

Extrem de asteptata la Venetia este si pelicula „12" a lui Nikita Mihalkov, regizor care a obtinut deja Leul de Aur pentru „Urga". De aceasta data, revine in competitie cu drama despre procesul intentat unui adolescent cecen acuzat ca si-a omorit tatal vitreg, care luptase alaturi de rusi in Cecenia.

Cistigatoare a premiului pentru Cea mai buna actrita din 2002, Marianne Moore revine in competitia venetiana, alaturi de regizorul sub bagheta caruia a obtinut trofeul, Todd Haynes. De data aceasta, subiectul noului lor film, „I’m Not There", este Bob Dylan, iar in rolul muzicianului se succed sapte actori, printre care Richard Gere si Heath Ledger.

Lungmetrajele in franceza sint surprinzator de putine la actuala editie a Mostrei. Mai precis, doua. Filmul „La Graine et le Mulet", al regizorului de origine tunisiana Abdellatif Kechiche si creatia unui clasic. Eric Rohmer isi va prezenta adaptarea unui roman francez de secol XVII, „Les Amours d’Astrée et Céladon", prezentata drept o poveste cu pastori si nimfe in vremea druizilor. Si peliculele proiectate in afara competitiei, in sectiunea „Masters", tin pe jar publicul. „Cassandra’s Dream", ultima pelicula realizata de Woody Allen, „La Fille Coupée en Deux" a lui Claude Chabrol si „Kantoku Banzai!" de Takeshi Kitano constituie o oferta redutabila.

Pentru a alcatui selectia de pelicule din acest an, in numar de 57, directorul artistic Marco Müller si colegii sai au vizionat 3.122 de filme, cu mult mai mult decit pentru editia precedenta, cind se delectasera doar cu 1.429. Müller se mindreste cu calitatea de „seismograf" a Mostrei, care „ar trebui sa incerce sa descrie fiecare mica miscare care ar putea anunta un cutremur al cinematografiei". Premiile pentru regizori, actori si actrite se vor acorda pe 8 septembrie.

Scandaluri cu decolteu Mostra venetiana are un trecut tumultuos. A stirnit controverse inca de la a doua editie, din 1934, cind a fost proiectat „Ecstasy" de Gustav Machaty, care continea scene de sex suficient de explicite pentru a soca publicul. Si filmul „Les Amants", al lui Louis Malle, care a primit un premiu in 1958, s-a ales cu o interdictie in mai multe tari, tot din cauza secventelor deocheate.

Lista completa a peliculelor din competitia venetiana, pe www.cotidianul.ro/select