Pentru prima data in ultimii 10 ani Moldova va exporta struguri pentru vin. Chiar daca seceta a lovit fara mila agricultura de peste Prut, producatorii de struguri se lauda cu recoltele a€žrecord". Conform acestora a€žele

Pentru prima data in ultimii 10 ani Moldova va exporta struguri pentru vin. Chiar daca seceta a lovit fara mila agricultura de peste Prut, producatorii de struguri se lauda cu recoltele a€žrecord". Conform acestora a€žele sunt cele mai bune din ultimii ani"!, informeaza belta.by/ru.  Pana in prezent exportul de struguri de vin din Moldova era interzis. "Aceasta decizie a fost luata pentru ca in Moldova va fi stransa o recolta foarte buna de struguri, aproximativ 560 mii tone. Este una din cele mai bune, din toate punctele de vedere, din ultimii ani! Deoarece nu se poate relua exportul productiei vinicole moldovenesti pe piata Federatiei Ruse, recolta de struguri nu va fiprelucrata in intregime in uzinele noastre de vin", sustine Valeriu Mironescu, directorul Agentiei Agroindustriale a€žMoldova Vin" . OFERTA MARE. Nesiguranta exportului, existenta pe piata ruseasca, face ca fabricile de vin din Moldova sa fie pasive in procesul de cumparare a strugurilor. In depozitele fabricilor de productie de vin exista o cantitate mare de materie prima, circa 24 milioane de decalitri. Acest vin provine din recoltele precedente. "Exportul vinului va fi monitorizat foarte strict de catre agentia "Moldova-Vin ".Vanzarea strugurilor peste hotare este o decizie buna in situatia data, deoarece taranii pot primi banii pe loc pentru recolta", a mai adaugat Valeriu Mironescu. Conform exportatorilor se preconizeaza vanzarea a 100 mii tone de struguri peste hotare ( cel mai probabil in fostul spatiu CSI), in Moldova urmand sa intre 350-400 milioane lei (30-33 milioane de dolari). In prezent este contractata la export o cantitate de 87 mii tone struguri, inclusiv 15 mii tone struguri "Izabella". Recoltarea strugurilor va incepe pe 1 septembrie, cu doua saptamani mai devreme decat in anii precedenti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.