Ministerul Afacerilor Externe din Romania considera ca infiintarea unui grup paramilitar in Ungaria nu trebuie privita cu foarte mare ingrijorare.Infiintarea Garzii Ungare este o chestiune interna a Budapestei, dar astfel de initiative nu corespund valorilor si principiilor europene. Asta considera Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, care a subliniat ca decizia ungurilor de a infiinta acest corp armat nu trebuie sa afecteze cooperarea dintre state. „Avem incredere ca aceasta chestiune va fi tratata in concordanta cu valorile impartasite de toate statele membre UE si NATO. (...) Sintem increzatori ca institutiile ungare responsabile vor lua masurile adecvate pentru a se asigura ca astfel de initiative invechite si activitatea lor sint in concordanta cu legea ungara", se arata intr-o reactie oficiala a diplomatiei romane, transmisa agentiei NewsIn.

Partidul unguresc de extrema-dreapta Jobbik a infiintat simbata, la Budapesta, un grup paramilitar numit Garda Ungara. Formatiunea are scopul declarat de a „salva poporul ungar". In cursul ceremoniei de infiintare a fost arborat drapelul regimului ungar pronazist din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Demersul nu este privit cu ochi buni in tarile vecine Ungariei, printre care Slovacia, Serbia si Romania, cu atit mai mult cu cit partidul Jobbik este autorul a numeroase apeluri pentru redobindirea teritoriilor ungare pierdute dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Slovacia a reactionat inca de luni, cind seful diplomatiei, Jan Kubis, a condamnat infiintarea Garzii si i-a cerut premierului ungar Ferenc Gyurcsany sa deschida o ancheta. Constituirea Garzii Ungare a fost aspru criticata si de fortele liberale si de stinga din Ungaria, iar o serie de grupari civice au organizat demonstratii de protest.