Fumatul poate antrena modificari ireversibile in activitatea unor gene din organism, acest fapt ar putea explica de ce fostii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de persoanele care nu au fumat niciodata

Fumatul poate antrena modificari ireversibile in activitatea unor gene din organism, acest fapt ar putea explica de ce fostii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit unui studiu canadian preluat de AFP.

Cercetatorii au utilizat tehnica de analiza SAGE (Serial Analysis of Gene Expression) pentru a studia activitatea genelor din tesutul pulmonar. La studiu au participat 20 de fumatori si fosti fumatori si patru persoane care nu au fumat niciodata.

Anumite gene, cu rol important in repararea ADN-ului celulelor, sunt afectate permanent de fumat, care intrerupe, de asemenea, activitatea genelor care contribuie la combaterea dezvoltarii cancerului pulmonar.

Modificarile in activitatea genelor implicate in repararea si regenerarea aparatului respirator se impart in trei categorii: reversibile (gena CABYR, gena TFF3 care intervine in compozitia secretiei produse de celule mucoase), partial reversibile (MUC5AC, proteina care asigura protectia cailor aeriene si digestive) si ireversibile (gena GSK3B, deja asociata cu dezvoltarea cancerului).

Cercetatorii au identificat, de asemenea, gene care sunt active doar la fumatori. Astfel, CABYR, o gena implicata in mobilitatea spermatozoizilor si asociata cu anumite tumori, intervine in functionarea cililor care captusesc bronhiile favorizand eliminarea deseurilor care se acumuleaza.

Rezultatele studiului au fost testate pe un al doilea grup de voluntari format din persoane fumatoare, foste fumatoare si nefumatoare.

Studiul a fost publicat in BMC Genomics.

Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.