Vestea ca Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol companiei de stat de petrol si gaze din Kazahstan a facut inconjurul Romaniei, planetei Moldova si a mediilor financiare din toata Europa si partial America. Aceasta este genul de stire care devine mai importanta cu cat de indepartezi de granita, pentru ca cei de aici, de la noi, nu pot privi si analiza decat prin prisma intereselor interne, care de cele mai multe ori sunt politice.


Cu aproape 3 miliarde de dolari in conturi, devenit mai bogat decat celebrul newyorkez de succes Donald Trump, Dinu Patriciu a repurtat o victorie personala, la care nimeni nu s-ar fi asteptat, acum aproape doi ani, cand statea cu orele pe holurile parchetelor si a tribunalelor, inconjurat de o armata de avocati si doua batalioane de jurnalisti.


Ce invataminte a tras Dinu Patriciu in acele momente de rascruce? Ca fara o presa libera poti muri cu adevarul in mana, respectiv poti fi bagat la zdup doar pentru ca te-ai certat la table cu un ambitios fost amic politic, ajuns pe cai mari. Si ca poti fi oricat de bogat vrei, in privinta posesiunilor de active, proprietati, actiuni, dar daca nu ai cash, lumea e mai degraba dispusa sa creada ca ai o situatie financiara instabila, decat ca esti pudred de bogat.


La ce-i trebuie unui muritor de rand sa stie semenii ca se scalda in bani, la nivelul magnatilor din tara tuturor posibilitatilor, chiar daca nu se dau in stamba, pentru publicul din Romania, asa cum o fac miliardarii americani? In principiu, a-ti etala averea iti poate atrage numai neplaceri. Pana la o suma. Dar de la o suma incolo nu mai are cum sa-ti aduca decat beneficii.
Cand ai cateva milioane, chiar zeci de milioane bani lichizi, esti considerat in Romania un om avut, dar drumul intre respectabilitate si oprobriul public poate fi usor de parcurs. Invers, aproape imposibil. Dar cand ai trecut de 1, chiar 3 miliarde de dolari, ajungand aproape la 4, lucrurile se schimba radical.


Intre milionari si miliardari se traseaza o linie de Demarcatie, cu D mare de la Dinu Patriciu si Donald Trump, sesizabila de pe un continent pe celalalt. Iar cand temelia afacerii care te face miliardar are si conotatii geo-strategice, intervin si alti factori care te scot practic din lumea milionarilor obisnuiti.


Faptul ca Dinu Patriciu a batut palma cu kazahii, si nu cu o companie din Europa Occidentala sau Statele Unite ale Americii, si nici macar cu Rusia - desi multi analisti se incapataneaza sa spuna ca atunci cand spui Kazahstan spui de fapt Rusia - adanceste misterul si ii confera o aura de personaj care traieste in Romania doar ca un moft, cand de fapt apartine patriei numite "Globalizare".


Departe de mine gandul de a aplauda neconditionat tranzactia facuta de Dinu Patriciu cu KazMunayGaz. Dar nu pot sa nu remarc faptul ca, intr-adevar, pentru Rompetrol este printre cele mai bune alegeri. Apropierea de sursa naturala nu are cum sa nu nasca efecte benefice pentru clienti si nu are cum sa nu aduca profit companiei. Kazahstanul a primit viza de intrare libera in Uniunea Europeana, la distributia si posibilitatea de rafinare a companiei noastre, la fel cum Romania, prin Rompetrol, a primit liber sau aproape la resursele celei mai bogate tari in resurse petroliere.


Simplist vorbind, e o tranzactie intre un roman si o companie, chiar daca de stat, dintr-o fosta republica sovietica. Cu implicatii discutand, e un pic mai mult din economia Romaniei data pe mana Kazahstanului. Depinde de unde privesti afacerea si cum te pozitionezi.


Pe noi, cetatenii modesti, fara functii, ai acestei tari, trebuie sa ne intereseze care este castigul Romaniei. Aici, doar Dinu Patriciu poate raspunde prin investirea unei sume cat mai importante din bani obtinuti si in tara noastra.  Pe cei care vor sa conduca nu doar Romania, ci si planeta, ar trebui sa-i preocupe doar plata corecta a impozitelor datorate la stat de Rompetrol, fie in era Patriciu, fie in cea a kazahilor, respectul pentru mediul inconjuratori si angajati. Celelalte scenariil sunt parte a unei gandiri invechite, socialiste, pe care generatia tinerilor manageri de azi nu o mai poate intelege si accepta.