Compania a anticipat aprecierea leului in fata euro si a profitat, obtinind venituri cu 354% mai mari decit in primul semestru din 2006 si injumatatindu-si datoriile.

Veniturile companiei Cosmote Romania au crescut, in primul semestru al acestui an, cu 354% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (cind a obtinut 14 milioane de euro), ajungind la 63,6 milioane de euro, relateaza un comunicat al companiei.

In acelasi timp, pierderile nete inregistrate de Cosmote Romania au scazut cu 53% fata de primele sase luni ale anului 2006, ajungind la 20,7 milioane de euro, iar venitul mediu per utilizator (cartela si abonament) a crescut pina la 6,2 euro. Investitiile realizate de Cosmote au ajuns la 84 de milioane de euro in acest semestru, din cele 219 milioane de euro cheltuiti de tot grupul in aceasta perioada.

Cosmote Romania a inregistrat aproape un milion de clienti noi in primele sase luni din 2007, ajungind la 2,2 milioane de clienti la sfirsitul lunii iunie 2007, cu o cota de piata de circa 11%. Compania a raportat 633.420 de clienti noi in primele trei luni ale anului si 357.442 in al doilea trimestru al anului. Intregul grup Cosmote inregistra un total de 13,1 milioane de clienti la jumatatea anului curent si estimeaza ca va depasi 15 milioane de clienti in 2009. Cosmote Romania a profitat de evolutia cursului de schimb pentru a-si intari rezultatele financiare, a declarat, pentru Cotidianul, Antonis Kerastaris, Chief Financial Officer (CFO) Cosmote Romania.

„Leul s-a apreciat cu peste 7% fata de euro, in sase luni. Am anticipat acest lucru si am profitat de el. Nu credem ca tendinta va continua, dar daca tot faci afaceri pe o piata cum e Romania, poti profita de tot ceea ce iti ofera", a precizat Kerastaris. Directorul financiar al Cosmote Romania spune ca tara noastra este o piata cu un potential urias de crestere, atipica fata de restul pietelor europene, dar care poate fi si periculoasa. „Oricum, din moment ce Orange si Vodafone ne urmeaza exemplul (Orange a schimbat facturarea din dolari in euro in februarie, Vodafone a anuntat ca o va schimba in octombrie - n.r.), inseamna ca am facut ceva bine", spune Kerastaris.

Directorul Cosmote promite ca, pina la sfirsitul anului, compania va lansa pachete de servicii comune cu Romtelecom, la care in prezent se lucreaza. „Momentan nu sintem interesati de Internet in banda larga. Si in Grecia, compania-sora, OTE (proprietarul Romtelecom - n.r.), este furnizor de Internet. Lucram in schimb pe segmentul de date, insa trebuie sa alegem cu grija platforma si serviciile oferite. Tehnic, putem lansa oferte si miine, insa trebuie sa fim atenti", a precizat Antonis Kerastaris.

Directorul financiar spune ca, deocamdata, grupul Cosmote nu se gindeste la achizitii, intrucit „Romania si sinergiile insuficient exploatate cu OTE ne pot tine destul de ocupati in urmatorii ani". In primul semestru, Cosmote a obtinut 990.000 de clienti noi in conditiile in care toti jucatorii de pe piata au avut, impreuna, doua milioane, atrage atentia Kerastaris.

Mai multe despre piata de comunicatii electronice din Romania cititi pe www.cotidianul.ro/select