Unitatile de invatamant scolar vor fi clasificate incepand cu anul viitor in trei categorii, cu grad de risc minim, mediu si maxim, pentru a fi incluse intr-un sistem de supraveghere si protectie gestionat impreuna cu inspectoratele judetene de politie.

Noul sistem va fi aprobat prin ordin comun al ministrilor Educatiei si Internelor si aplicat incepand cu anul scolar urmator, a declarat ieri, la Guvern, Victor Paul Dobre, secretar de stat in MIRA.

Clasificarea va fi efectuata pe baza "riscului criminogen" al scolilor, definit prin lipsa masurilor de paza si locatia unitatilor scolare. In aceasta categorie au fost incluse 2.345 unitati, dintr-un total de 12.053 scoli, majoritatea in mediu rural. Procedura va fi monitorizata cel putin o data pe luna, prin analize la nivelul prefecturilor.

Din datele prezentate de secretarul de stat rezulta ca in anul scolar 2006-2007 au fost inregistrate, la nivel national, un numar de 2.979 infractiuni in zona unitatilor de invatamant, la care au participat 3.013 autori, din care 75,4% elevi. Victimele acestor infractiuni au fost in majoritatea cazurilor tot elevi.