Hidroelectrica, societate de stat cu trei directori urmariti penal, si-a intarit echipa cu Ion Fatu, fost director in Ministerul Industriilor si condamnat in prima instanta in afacerea „Mita la RADET".

Ion Fatu (foto) a fost angajat consilier la Hidroelectrica la patru ani dupa ce a fost arestat preventiv sub acuzatia de trafic de influenta. Pentru aceasta infractiune, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti l-a si condamnat pe fostul director in Ministerul Industriilor, anul trecut, la trei ani de inchisoare.

Eventuala condamnare definitiva mai intirzie, intrucit dosarul „Mita la RADET" are parte de tratamentul special acordat cazurilor cu civili ajunse in instantele militare. Cauza, aflata acum in faza apelului, s-a intors de la Curtea Constitutionala, unde s-a declarat neconstitutionalitatea art. II si III din Legea 356/2006. Instanta va decide la urmatorul termen soarta dosarului, adica trimiterea spre judecare la o instanta civila egala in grad.

Fatu a fost condamnat fiindca, in perioada 1998-2002, ar fi primit 6.000 de marci germane de la reprezentantul in Romania al unei firme nemtesti care dorea sa obtina contracte cu RADET, societatea ce aprovizioneaza Bucurestiul cu energie termica. In afara fostului director general din Ministerul Industriilor, in acest dosar au mai fost condamnati fostul director al RADET Gheorghe Dabela si lt.-col. SRI Valentin Carali.

Ion Fatu nu este singurul angajat important al Hidroelectrica anchetat sau trimis in judecata. Insusi directorul general, Traian Oprea, este judecat intr-un dosar si urmarit penal in altul. Primul, cunoscut sub numele „dosarul Hidroelectrica", a fost instrumentat de procurorii anticoruptie si se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Oprea este acuzat de abuz in serviciu din cauza pieselor Siemens contrafacute pe care le-a achizitionat Hidroelectrica. In al doilea dosar, instrumentat la Parchetul General, Oprea si alti doi sefi Hidroelectrica - Georgeta Iosif (director economic) si Carmen Marin (director strategie) - sint acuzati de complot si subminare a economiei nationale.

Legea nu impune schimbarea din functie a demnitarilor sau managerilor numiti in functie decit in cazul condamnarii lor definitive. Doar functionarii publici trebuie suspendati din functie in momentul trimiterii in judecata.

Cu patru sefi trimisi in judecata in cinci dosare cuprinzind infractiuni grave, toate savirsite din functiile de conducere detinute, Hidroelectrica sustine pe site-ul institutiei, la capitolul Resurse umane, ca angajatii sai „reprezinta cel mai valoros activ si constituie cheia succesului". De asemenea, „Hidroelectrica e angajata in conducerea activitatii in spiritul unei conduite morale la cel mai inalt standard moral".

Dupa ce o saptamina ne-am straduit degeaba sa programam o intilnire prin secretara sa, Traian Oprea a raspuns in sfirsit la telefon si s-a aratat dispus sa discute cu noi. Cu o conditie: „Daca este vorba despre consilieri, sa va luati gindul!".

Biroul de presa al Ministerului Economiei si Finantelor a confirmat angajarea lui Ion Fatu, pe 12 iulie. Telefonic, Dana Daraban, consilier de imagine al ministrului Varujan Vosganian, a confirmat ca nu a fost vorba despre un concurs pentru ocuparea locului. Pe mail, Biroul de presa al ministerului a revenit si ne-a transmis ca a existat „un concurs, respectiv interviu, conform Contractului Colectiv de Munca".

Criteriile de angajare la Hidroelectrica, pe www.cotidianul.ro/select