Compania petroliera nu a respectat procedura de anuntare a schimbarii de actionariat, sustin oficialii BVB citind regulamentul CNVM. Reprezentantii lui Patriciu neaga acuzatiile.La nici o saptamina de la semnarea tranzactiei,Dinu Patriciu are probleme cu Stere Farmache, seful BVB Tranzactia prin care s-au vindut 75% din actiunile Rompetrol Group NV a fost notificata, prin intermediul unui comunicat, Bursei de Valori Bucuresti, luni 27 august, la ora 11.00 CET (12.00 - ora Romaniei), de catre agentia internationala PR Newswire, aceasta avind confirmarea primirii mesajului. Acesta a fost anuntul pe care l-a facut public Rompetrol in seara zilei de luni, 27 septembrie, prin care compania recunoaste ca nu a transmis in nume propriu raportul curent cerut de catre CNVM intr-o asemenea situatie, ci prin intermediul unei agentii de PR. Mai mult decit atit, nici macar acest comunicat nu a fost primit in mod oficial de BVB in cursul sedintei de tranzactionare. „BVB nu a receptionat oficial, in timpul sesiunii de tranzactionare din 27.08.2007, nici un mesaj de la compania de comunicare PR Newswire despre achizitie", a anuntat ieri bursa. Decizia privind suspendarea de la tranzactionare a titlurilor Rompetrol a fost facuta, potrivit BVB, in urma informatiilor aparute in mass-media in cursul zilei de luni la ora 13.17, pentru ca instiintarea agentiei de PR sa vina la ora 13.51, cu ora de trimitere 13.48, dupa ce suspendarea fusese deja realizata. Mai mult decit atit, procedura referitoare la schimbarea actionariatului unei companii listate la BVB este clar precizata in Regulamentul CNVM din 2006, care arata ca trebuie facut un raport curent dupa un model standard.

„Anuntarea schimbarii structurii actionariatului unei companii listate la BVB se face in urma unui raport curent trimis BVB si CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - n.r.) de catre emitenti, si nu de catre o firma de PR, iar acest raport trebuie sa fie primit inainte ca tranzactia sa fie adusa la cunostinta publicului larg", a declarat pentru Cotidianul Dan Paul, vicepresedintele BVB.

Potrivit acestuia, legaturile BVB sint doar cu emitentii, dar „chiar si asa" nu s-a primit nici o instiintare oficiala in cursul sedintei de tranzactionare. In opinia oficialului BVB, ceea ce s-a intimplat a fost o „ilegalitate".

Comunicatul Rompetrol precizeaza ca anuntul privind tranzactia in cauza a plecat in acelasi timp catre BVB, CNVM, bursa din Londra si mass-media, cu prioritate catre primele doua institutii. Conform companiei, PR Newswire este acoperita, avind confirmarea de primire a anuntului. John Catmur, seful diviziei de relatii cu investitorii de la PR Newswire Europe, a precizat ca sistemul de procesare al agentiei a creat un numar de finalizare a transmisiei (1188223899), care se genereaza o data ce toti destinatarii au primit anuntul. Vicepresedintele BVB tine sa-l contrazica pe Catmur, spunind ca functionari ai institutiei al carei vicepresedinte este l-au contactat pe englez, iar acesta nu a putut face dovada clara ca intr-adevar a trimis acel mail. La telefon, Catmur ne-a spus ca a fost instiintat ca mailul nu a parvenit in timp util si lucreaza impreuna cu BVB pentru a afla de ce a plecat atit de tirziu.

BVB a suspendat luni tranzactiile cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol SA Bucuresti (Vega), dupa ce presedintele The Rompetrol Group (TRG), Dinu Patriciu, a anuntat vinzarea a 75% din grup unei companii din Kazahstan. Departamentul de supraveghere al CNVM a semnalat Comisiei cresterea rapida a pretului actiunilor in cauza, precum si decizia de suspendare luata de Bursa de Valori Bucuresti, iar autoritatea pietei de capital a cerut atit bursei, cit si departamentelor de specialitate ale institutiei analizarea tranzactiilor si identificarea unor eventuale nerespectari ale legislatiei in vigoare. Ieri, Parchetul General a anuntat ca asteapta finalizarea anchetei CNVM pentru a vedea daca in cazul tranzactionarii actiunilor Rompetrol este vorba despre o incalcare a legii si, in caz afirmativ, care este natura acesteia: infractiune, abatere administrativa sau contraventie. (Florin Cojocaru)

Investitorii in titluri Rompetrol au cistigat ieri 213 milioane de lei Desi titlurile a doua dintre cele trei societati Rompetrol listate la bursa s-au depreciat ieri, volumul total al cistigului a fost de peste 200 de milioane de lei.

Datele prezentate ieri de Bursa de Valori Bucuresti, la inchiderea tranzactiilor, arata o depreciere considerabila a titlurilor Rompetrol SA Bucuresti (capitalizare bursiera 460,77 milioane de lei), cu 15,38%, si o alta de 9,63%, in cazul actiunilor Rompetrol Well Services SA (capitalizare 182,27 milioane de lei). Evolutia urmeaza cresterilor inregistrate luni si marti cu indici situati in jurul a 20%, in cazul primei societati, si de 14%, pentru Rompetrol Well Services. Titlurile Rompetrol Rafinare (capitalizare 2,97 miliarde de lei) au fost singurele care si-au mentinut ieri tendinta de apreciere, chiar daca aceasta a fost de 10,16%, inferioara randamentelor de 14,29% inregistrate in primele sedinte ale saptaminii. Brokerii au tranzactionat titluri RRC cu o valoare totala de 51,26 milioane de lei (15,53 milioane de euro), valoare de zece ori mai mare decit cea de luni, atunci cind Patriciu a anuntat tranzactia. Capitalizarea bursiera a scazut cu 70,86 milioane de lei in cazul societatii Rompetrol Bucuresti, cu 17 milioane de lei pentru Rompetrol Well Services si s-a majorat cu 301,75 milioane de lei, la Rompetrol Rafinare.

Evolutiile, diferite in cazul societatilor Rompetol Well Services si Rompetrol SA Bucuresti, pe de-o parte, si Rompetrol Rafinare, pe de alta parte, sint explicate de Iulian Panait, presedinte al societatii de consultanta in investitii financiare KTD Invest. „In ultimele doua zile (luni si marti - n.r.), actiunile Rompetrol au urcat foarte mult pe fondul starii emotionale a investitorilor, profitind si de cresterile generalizate din piata. Astazi (ieri - n.r.) avem o tendinta negativa pe bursa si de aceea au inceput sa apara volume la vinzare care au mai temperat ascensiunea acestor titluri", spune Iulian Panait.

„Cei care vind sint investitori care aveau aceste titluri in portofoliu de foarte multa vreme si care in sfirsit pot sa le valorifice in cistig, iar cei care cumpara le achizitioneaza pe termen foarte lung, asteptind schimbari pozitive pe care le-ar putea aduce noul proprietar", a comentat Panait evolutia titlurilor RRC. Acesta spune ca o buna perioada de timp aceste actiuni au fost tinute la preturi inferioare din cauza scandalurilor in care a fost implicat Patriciu si care au afectat mai ales aceasta societate, principala din grup listata la BVB.

Titlurile Rompetrol Well Services si Rompetrol Bucuresti SA au beneficiat in ultima perioada de cotatii generoase si de aceea acum, dupa ce a trecut momentul achizitiei, cotatiile au scazut. „In perioada urmatoare, dupa ajustarile de pret care au urmat anuntului facut luni, cotatiile vor evolua in functie de tendinte", spune Panait.

Acesta adauga ca nu se poate pronunta daca efervescenta de luni a bursei, in jurul titlurilor Rompetrol, e consecinta unei manipulari a pietei de catre emitent. „Noi nu avem la indemina instrumentele de a cerceta in detaliu. Este sarcina CNVM de a analiza legalitatea. Am vazut si eu luni cresterile, insa nu pot spune daca a fost sau nu ceva iesit din comun", spune presedintele KTD Invest. (Doru Cireasa)