Presedintele devine locomotiva PD la euroalegeri, sustinind proiectul PSD pentru uninominal.

Traian Basescu a anuntat ca va convoca referendumul in cazul in care parlamentarii nu vor transforma sistemul de vot uninominal in lege pina pe 25 octombrie. Seful statului a precizat, totodata, ca referendumul se va desfasura in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European. In stilul care l-a consacrat - in forta, fara fineturi - presedintele-jucator si-a facut publica strategia prin care devine, de fapt, adevaratul cap de lista pe care democratii il vor avea la euroalegeri.

A asteptat ca Guvernul sa stabileasca data scrutinului european si a lovit rapid. Nu s-a sinchisit de faptul ca adversarii politici avertizasera, in nenumarate rinduri, asupra scenariului pregatit de Cotroceni. Basescu il pune in aplicare cu singe rece. Campania comuna pentru referendum si scrutinul european ii vor da sefului statului posibilitatea de a lupta umar la umar (e doar o expresie) cu Emil Boc pentru a face din PD un partid puternic nu doar in sondaje.

Pentru asta, Basescu are nevoie insa de sprijinul parlamentarilor. Adica alesii trebuie sa faca in asa fel incit sa nu voteze pina pe 25 octombrie legea prin care se va institui votul uninominal. Chiar daca sansele erau oricum minime, seful statului si-a mai luat o masura de precautie. In anuntul prin care ameninta cu referendumul, Basescu a mentionat faptul ca le va propune romanilor sistemul uninominal „in doua tururi de scrutin, ca la primari". Ca e mai usor de explicat, a spus Basescu. Ce nu a spus seful statului este ca acest sistem a fost propus si este sustinut intens de catre PSD. Sistemul cu doua tururi de scrutin da peste cap tot proiectul Pro Democratia. Proiect pe care il sustin, la unison, PNL si PD. Sigur, nu este prima oara cind Basescu se declara fan al „uninominalului" propus de social democrati. Le-a spus-o si acestora la consultarile pe care le-a avut la Cotroceni. Insa, in acest moment, cind proiectul Pro Democratia ajunsese, in sfirsit, la Senat, declaratia presedintelui pare mai degraba o nada intinsa pesedistilor. Basescu pare sa-i indemne pe hrebenciuci la blocarea proiectului Pro Democratia in Parlament, oferindu-le posibilitatea ca, dupa referendum,sa-si impuna propria varianta de uninominal. Prin sustinerea proiectului PSD, Basescu reuseste, de asemenea, sa le inchida partial gura celor din Kiseleff. Gura cu care, sustin surse de la PSD, Mircea Geoana obisnuieste, din cind in cind, sa rida. Nu intotdeauna cu risul lui.