PULSUL MEDICINEI
Sef de lucrari dr Irina Strambu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", arata ca pneumopatiile insterstitiale difuze pot conduce la fibroza.

Iata cateva cauze care duc la fibroza plamanului. Sef de lucrari dr Irina Strambu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", arata ca pneumopatiile insterstitiale difuze pot conduce la fibroza.

Alergia la mucegaiurile din fan nu da astm, ci produce inflamatii in plaman cu febra si lipsa de aer. Crizele alergice repetate duc la pneumopatii interstitiale difuze generatoare de inflamatii si, eventual, de fibroze. Bolile numite silicoze, acele reactii la pulberi, pot da si ele fibroze pulmonare.

Unele medicamente pot da inflamatii pulmonare, si apoi fibroze. Nitrofurantoinul, unele citostatice sau unele saruri de aur folosite in tratamentul poliartritei reumatoide pot da fibroze.

Bolile de sistem, cum ar fi colagenozele si vasculitele, afecteaza colagenul din toate tesuturile plamanului, aparand si fibroze. Sarcoidoza este o boala cu cauza necunoscuta, ce afecteaza plamanul si ganglionii din torace. Mai rar boala evolueaza spre fibroza, dar mai des afecteaza cordul, splina, meningele.