Avocatii companiei au inaintat un memorandum prin care cer respingerea procesului intentat de o organizatie pentru protectia drepturilor omului.In unele tari, folosirea serviciilor Yahoo!
se poate dovedi periculoasa Celebra companie americana Yahoo!, acuzata de complicitate la tortura pentru activitatile sale din China, a cerut ieri tribunalului din San Francisco sa renunte la proces. Intr-un memorandum adresat instantei, gigantul Internetului a cerut respingerea tuturor acuzatiilor pe motiv ca sint nefondate. Yahoo! este acuzata ca a oferit autoritatilor chineze informatii personale despre userii sai, informatii care au dus la arestarea a doi scriitori si la retinerea mai multor disidenti. Unul dintre autorii ajunsi dupa gratii este Shi Tao - reporter si editor la celebra publicatie „Contemporary Business News" in China. El a fost capturat in noiembrie 2004, la scurt timp dupa ce a publicat online un material critic la adresa guvernului din Beijing. A fost judecat si condamnat la 10 ani de inchisoare pentru „divulgarea de secrete de stat". Cea de-a doua persoana arestata este Wang Xiaoning, autorul mai multor opere literare cu tenta democratica. A fost retinut in septembrie 2002 si condamnat pentru „tentativa de subminare a puterii de stat". Organizatiile pentru drepturile omului sustin ca ambii prizonieri au fost torturati si abuzati in detentie.

In primavara acestui an, o organizatie pentru drepturile omului a intentat proces companiei Yahoo! sub acuzatia de complicitate la tortura. Cazul este judecat de o instanta din San Francisco. Liderii Yahoo! au recunoscut ca au oferit guvernului de la Beijing informatii ce au dus la capturarea celor doi scriitori. Ei sustin insa ca nu au facut nimic ilegal, ci au respectat doar legislatia chineza. Aceasta legislatie obliga orice companie care activeaza in China sa ofere informatii autoritatilor, atunci cind acestea le cer in cadrul unei anchete. Contestarea solicitarii in instanta este strict interzisa. „Nimeni nu poate cere unei corporatii sa incalce legile tarii in care activeaza", se arata in memorandumul inaintat de Yahoo!.

Purtatorul de cuvint al grupului, Kelley Benander, a declarat ca firma sa sustine libertatea de expresie si regulile de protectie a anonimatului userilor in intreaga lume. In cazul Chinei insa, „adevarata problema o reprezinta indignarea stirnita de legislatia locala si de comportamentul autoritatilor. Sistemul american de justitie nu poate rezolva un caz cu implicatii politice atit de delicate".

De cealalta parte, organizatiile pentru drepturile omului pun la indoiala legitimitatea cererii formulate de guvernul chinez pentru a obtine date despre userii Yahoo!. „Chiar daca solicitarea a fost absolut legala, Yahoo! avea obligatia de a respecta nu doar legislatia chineza, ci si pe cea americana si regulile dreptului international", a declarat Morton Sklar, directorul general al World Organization for Human Rights.

Cazul este urmarit indeaproape de juristii din intreaga lume, care vor sa vada cum se va judeca activitatea unor mari corporatii americane in strainatate. Companiile-gigant care activeaza in domeniul Internetului sint obligate uneori sa incalce politicile de protejare a userilor si sa accepte cenzura pentru a patrunde pe pietele din unele state.

Atit Yahoo!, cit si Google au recunoscut ca blocheaza accesul materialelor cu caracter politic „sensibil" pe site-urile lor din China.