Presedintele formatiunii politice Liga Familiilor Poloneze, Roman Giertych, ii acuza pe fratii Kaczynski ca au ordonat ascultarea telefoanelor sale si ale celuilalt vicepremier din fosta coalitie condusa de Jaroslaw Kaczynski.     Ppre
Presedintele formatiunii politice Liga Familiilor Poloneze, Roman Giertych, ii acuza pe fratii Kaczynski ca au ordonat ascultarea telefoanelor sale si ale celuilalt vicepremier din fosta coalitie condusa de Jaroslaw Kaczynski.     Ppresedintele Partidului Liga Familiilor Poloneze, Roman Giertych, i-a acuzat pe fratii Kaczynski ca au folosit institutiile statului pentru a asculta telefoanele sale si ale lui Andrzej Lepper, presedintele partidului Autoapararea, pe cand cei doi indeplineau functia de vicepremier in guvernul lui Jaroslaw Kaczynski. Partidul ultracatolic Liga Familiilor Poloneze si formatiunea politica extremista Autoapararea au format guvernul, pana la mijlocul lunii august, alaturi de Partidul Lege si Justitie, condus de Jaroslaw si Lech Kaczynski. La 13 august, presedintele Lech Kaczynski a destituit patru ministri, din Liga Familiilor Poloneze si din partidul Autoapararea, inlocuindu-i cu oameni devotati Partidului Lege si Justitie, fapt ce a dus la prabusirea coalitiei. Printre cei patru s-a aflat si Roman Giertych.   WATERGATE. "Avem un caz fara precedent, un Watergate polonez. A utiliza interceptarile telefonice in scopuri politice este o operatiune ce se sustrage tuturor principiilor, in afara de cele ale gangsterilor", acuza Roman Giertych. Giertych a facut referire la procesul-verbal al unei audieri in fata deputatilor a fostului ministru de Interne, Janusz Kaczmarek, lecturat marti dimineata in cadrul unei sedinte cu usile inchise a Parlamentului. Sedinta a fost intrerupta in urma unor informatii "care mentioneaza interceptari in care sunt implicati membri ai Guvernului", au declarat o serie de deputati, care nu au oferit detalii. Opozitia a obtinut o pauza de o saptamana si a cerut audierea a doi posibili martori in cazul interceptarilor. Roman Giertych sustine ca discutiile sale telefonice cu Andrzej Lepper, vicepremier pana in vara, au fost interceptate de serviciile lui Jaroslaw Kaczynski.   Scandalul ascultarii telefoanelor vine cu putin timp inainte ca Parlamentul sa decida in privinta alegerilor anticipate. Acesta se va pronunta printr-un vot asupra autodizolvarii, la 7 septembrie. Daca motiunea obtine majoritatea necesara (doua treimi dintre deputati), alegerile vor putea avea loc la 21 octombrie. Partidul Lege si Ordine doreste sa organizeze alegerile anticipate cu doi ani inaintea termenului din 2009.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.