Incepind cu 1 octombrie 2007, tarifele operatorului de telefonie mobila vor fi exprimate in euro, in locul dolarului american.Dupa utilizatorii Orange, acum siutilizatorii Vodafone vorbesc in euro „In anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, ne face placere sa anuntam schimbarea monedei de referinta pentru tarifele Vodafone Romania din dolari in euro. Trecerea la euro a fost un proces complex, care a durat peste sase luni si a presupus modificari importante in sistemele noastre informatice si in schemele de tarifare", a spus Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania. De la 1 octombrie 2007, abonamentele, tarifele nationale de voce si date, precum si creditul existent pe Cartela Vodafone si pe abonamentul Vodafone 2 in 1 vor fi transformate din dolari in euro, folosind rata de conversie 0,73421 (1 dolar = 0,73421 euro), calculata ca medie a cursurilor BNR pentru euro/leu si dolar/leu, din perioada 29 iulie - 27 august 2007, a anuntat Vodafone.

Facturarea va avea ca baza de calcul noile tarife in euro care vor fi transformate in lei la cursul de schimb al BNR din data emiterii facturii.

Pentru anumite tarife si abonamente din portofoliul Vodafone, conversia automata nu va fi aplicata, atrage atentia compania. Astfel, abonamentul Vodafone Standard, de patru dolari, devine trei euro, tariful de 0,07 dolari pentru un SMS national devine 0,05 euro, tariful de 0,15 dolari pentru un SMS international devine 0,12 euro, iar tariful de 0,19 dolari pentru MMS devine 0,14 euro. In acelasi timp, valoarea unui punct de loialitate se va transforma din 0,01 dolari in 0,01 euro. Valoarea punctelor acumulate pina la data de 1 octombrie 2007, exprimata pina acum in dolari, se transforma in euro, conform ratei de conversie specificate anterior.

Utilizatorii existenti ai Cartelei Vodafone vor plati si ei in euro, incepind cu 1 octombrie 2007. Noile tarife, bonusuri si valori de reincarcare vor fi anuntate incepind cu 24 septembrie 2007. Clientii serviciilor preplatite vor avea la dispozitie un numar special, 757, pe care pot apela gratuit de pe telefonul mobil, pentru a consulta noua schema de tarifare.

Preturile si abonamentele pentru apeluri internationale si in roaming vor fi la rindul lor modificate. Noile tarife sint disponibile pe site-ul companiei, incepind de ieri.

Zapp a anuntat ieri un nou plan de taxare pentru convorbirile in roaming efectuate in tarile de pe teritoriul Uniunii Europene, plan prin care apelurile primite, care in prezent costa 0,79 dolari/minut, vor fi taxate cu 0,65 dolari/minut, echivalentul a 0,49 euro. Noile tarife de roaming se vor aplica, incepind cu 1 septembrie 2007, in toate cele 26 de tari ale Uniunii Europene. Zapp a creat, in cadrul schemei originale de roaming, o noua zona, zona UE, care va permite clientilor sai care calatoresc in UE sa efectueze apeluri pentru 0,65 dolari/minut si sa primeasca apeluri pentru 0,32 dolari/minut, echivalentul a 0,24 euro.

Reducerea preturilor pentru serviciile de roaming in UE a fost determinata, pe de o parte, de actiunile operatorilor GSM, care au fost obligati de catre o directiva a Comisiei Europene sa reduca tarifele de roaming practicate pe teritoriul UE, anunta compania.

"Cu toate ca directiva UE legata de eurotarife nu se aplica si in cazul solutiei de roaming oferite de Zapp, care se bazeaza pe un sistem call back, lucru care a fost, de altfel, confirmat de Comisia Europeana, in cazul nostru neexistind obligatia de a reduce tarifele de roaming practicate, am luat decizia in mod voluntar de a micsora aceste taxe", a declarat Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs Zapp.

Pentru a beneficia de aceste noi tarife, utilizatorii Zapp nu trebuie sa sune, sa se inregistreze sau sa solicite in vreun fel aplicarea lor, convorbirile efectuate in roaming in tarile UE urmind sa fie, incepind cu 1 septembrie 2007, taxate in mod automat conform noilor tarife.

Cum va puteti pastra la curent cu evolutia cursului de schimb valutar, pe www.cotidianul.ro/select