Intr-o declaratie facuta ieri, Mircea Dinescu a recidivat, continuand seria dezvaluirilor asupra colaborarii dintre inalti prelati ai Bisericii si Securitate. Potrivit celui mai impenitent membru al CNSAS, cel putin 20 de fete bisericesti ar fi cola
Intr-o declaratie facuta ieri, Mircea Dinescu a recidivat, continuand seria dezvaluirilor asupra colaborarii dintre inalti prelati ai Bisericii si Securitate. Potrivit celui mai impenitent membru al CNSAS, cel putin 20 de fete bisericesti ar fi colaborat cu fosta politie politica, printre acestia aflandu-se poate si viitorul Patriarh al BOR. Astfel, posibilitatea ca Partriarhul ce va fi ales in septembrie sa-si fi facut ucenicia in chiliile fostei Securitati pare a prinde din ce in ce mai mult contur.

Inainte de sedinta CNSAS de ieri, Mircea Dinescu a afirmat ca are cunostinta de cel putin 3-4 inalti prelati care au colaborat cu Securitatea, alti 16 fiind suspecti, printre acestia numarandu-se chiar si candidati la Patriarhie. Dinescu a mai denuntat si legaturile „subterane“ dintre BOR si unii membri ai Colegiului, exprimandu-si temerea ca subiectul clericilor colaboratori, aflat pe ordinea de zi, sa fie deturnat, iar sedinta blocata, din lipsa de cvorum.

'Numai Dumnezeu si enoriasii pot sa-i bata>>
Ingerinta BOR in activitatea CNSAS a fost criticata dur de catre Dinescu, care a sp us ca discutarea dosarelor fetelor bisericesti ar reprezenta o sansa pentru BOR de a elimina orice suspiciuni cu privire la trecutul slujitorilor sai. „Noi nu putem sa-i schimbam din functii, ca in politica. In zona clericala nu pot sa-i bata decat Dumnezeu sau enoriasii“, a adaugat membrul CNSAS, care nu a dat nume, dar a precizat ca este vorba de persoane care ar putea accede la functia de Patriarh. De asemenea, Mircea Dinescu a mai dezvaluit ca dosarele celor 16 persoane pe care CNSAS le suspecteaza de colaborare cu fosta Securitate au fost arse pe 23 decembrie 1989 si apoi luate inca o data la periat de SRI in 1990. Dinescu a refuzat sa nominalizaeze vreun prelat care s-ar afla in aceasta situatie, dar, conform unor surse din CNSAS ale Mediafax, intre aceste dosare s-ar putea afla pana si cel al Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Daniel. O nota SIE cu numele lui Daniel ar aparea intre cele 13 ale caror dosare au fost distruse de Securitate in 23 decembrie. Potrivit surselor din Colegiu, acesta este singurul document care sa asocieze numele IPS Daniel cu vreun serviciu secret. Daca aceasta informatie se adevereste, ar insemna ca pretendentul cu cele mai mari sanse, in opinia observatorilor, la scaunul patriarhal ar putea fi unul din colaboratorii fostei politii politice.

Patriarhia neaga si acuza


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.