Copiii functionarilor romani din cadrul institutiilor europene vor avea acces gratuit la invatamantul din statele unde lucreaza parintii lor. Prevederea face parte dintr-un document aprobat marti de Guvernul Romaniei.   Prin adoptarea de cat
Copiii functionarilor romani din cadrul institutiilor europene vor avea acces gratuit la invatamantul din statele unde lucreaza parintii lor. Prevederea face parte dintr-un document aprobat marti de Guvernul Romaniei.   Prin adoptarea de catre Guvernul roman a unei conventii europene, copiii romanilor care lucreaza in institutiile Uniunii Europene pot frecventa gratuit scolile din statele unde lucreaza parintii lor. Potrivit unui comunicat remis de Executiv, de aceasta prevedere vor beneficia si copiii romanilor angajati in cadrul Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Scolile europene la care tinerii vor avea acces au fost infiintate special pentru educatia copiilor personalului din institutiile comunitare. In comunicat se mai arata ca modalitatile concrete de aplicare a Conventiei privind definirea statutului scolilor europene vor fi stabilite prin acte normative ulterioare, precizeaza Executivul. Exista in prezent 14 astfel de scoli, repartizate in urmatoarele state comunitare: Italia, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si Luxemburg. In fiecare scoala, procesul de instruire cuprinde trei cicluri, prescolar, primar si secundar.   VARIANTE. "Fiecare tara are dreptul la propria sectie lingvistica, daca se intruneste numarul necesar de elevi pentru constituirea unei sectii lingvistice, respectiv 75 elevi in ciclul primar, dupa cinci ani de la deschidere si 84 in ciclul secundar, dupa sapte ani de la deschidere. Elevii scolilor europene se pot inscrie la sectiile deja existente sau la sectia nationala", se mai arata in textul remis de catre Executiv. Sectiunile lingvistice nationale pot fi deschise si fara respectarea acestor criterii, in conditiile in care cheltuielile aferente se suporta de catre statul care solicita deschiderea. Programele de invatamant ale diferitelor sectii lingvistice sunt identice, cu exceptia limbii materne. Bacalaureatul european este recunoscut in toate tarile membre, dar si in anumite tari, precum Elvetia si Statele Unite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.