Proiectul Pro Democratia-PNL privind votul uninominal mixt a trecut de Comisia de Cod electoral in varianta originala.

Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral a decis ieri, cu zece voturi pentru si doua contra (PRM), sa-si insuseasca proiectul de lege al Pro Democratia si PNL privind votul uninominal mixt si l-a trimis Senatului pentru a intra in proceduri directe de dezbatere. Drept consecinta, la alegerile parlamentare din 2008, votul ar urma sa se desfasoare numai in colegii uninominale, 50% dintre mandate vor fi obtinute prin cistigarea colegiilor, iar restul de mandate vor fi atribuite candidatilor clasati pe pozitia a doua sau chiar a treia in colegii, in functie de procentul realizat de partidele aflate in cursa electorala. O data cu insusirea acestui proiect, comisia a votat si respingerea in bloc a celorlalte propuneri legislative care vizau modificarea sistemului electoral, printre ele figurind si propunerea PSD de introducere a votului uninominal pur (in doua tururi de scrutin) pentru alegerea Senatului si a sistemului „german" pentru alegerea Camerei Deputatilor. Ceea ce s-a hotarit ieri in numai 20 de minute se putea rezolva foarte bine inca de la sfirsitul lunii iunie, dar unii dintre reprezentantii PSD in comisie au blocat dezbaterile.

Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat ca va solicita presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa urgenteze toate procedurile la aceasta Camera a Parlamentului. Voicu estimeaza ca pe 25 septembrie proiectul ar putea fi adoptat in Senat, iar in jur de 15 septembrie, in Camera Deputatilor.

Deputatul PD Valentin Iliescu, vicepresedintele comisiei, este insa sceptic in privinta adoptarii legii: „Atit la Senat, iar ulterior la Camera, PSD si celelalte partide vor depune sute de amendamente pentru tergiversarea dezbaterilor".

Deputatul PSD Anghel Stanciu si-a dat ieri demisia din Comisia de cod electoral. Stanciu a declarat ca „proiectul PSD pentru votul uninominal este cel mai bun si singurul care poate duce la formarea unor majoritati parlamentare stabile si a unor guverne solide".

Traseul parlamentar 3-13 septembrie - depunere amendamente senatori dezbatere in Comisia de Cod electoral (estimativ o saptamina) dezbatere si votare in Senat (doua sedinte de plen) 10 zile depunere amendamente deputati (estimativ o saptamina) dezbatere si votare in Camera Deputatilor (doua sedinte de plen)