Tarifele pe mijloacele de transport in comun ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) ar putea fi majorate potrivit unui proiect de hotarare, aflat in dezbatere publica, pe site-ul Primariei Capitalei.

Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, pretul unui bilet cu o calatorie ar putea creste cu 18,18 la suta, de la 1,1 lei la 1,3 lei, iar la abonamentele nominale crestererile difera. Astfel, un abonament pentru o linie integral urban va creste de la 25 lei/luna la 30 lei/luna (cresterea fiind de 20 la suta), pentru doua linii integral urban pretul ar urma sa creasca de la 30 lei/luna la 35 lei/luna (crestere 16,66 la suta), iar un abonament general integral urban ar urma sa fie scumpit cu 25 de procente , de la 40 lei/luna la 50 lei/luna.

In ceea ce priveste pretul pentru abonamentele fractionate, acesta va creste cu 14,29 la suta in cazul celor de o zi nenominal urban, adica de la sapte la opt lei, cu 13,33 la suta pentru abonamentele de sapte zile nominale urban, respectiv de la 15 la 17 lei si cu 13,64 la sutapentru abonamentele pentru 15 zile nominale urban, adica de la 22 la 25 lei.

De asemenea, potrivit proiectului, RATB intentioneaza, in urma sesizarilor repetate ale beneficiarilor serviciului public de transport si a recomandarilor Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, propune stabilirea, in paralel cu titlurile comercializate in prezent, a unui abonament lunar nenominal (llinie, 2 linii, general), pentru a nu se mai solicita informatii cu privire la nume, prenume, CNP si pentru a se respecta principiul confidentialitatii datelor personale in momentul achizitionarii produselor tarifare.

In cazul abonameatelor nenominale, preturile vor fi 40 de lei/luna pentru o linie integral urban 50 de leil/luna pentru doua linii integral urban si 80 de leil/luna pentru integral urban.

De asemenea, potrivit proiectului, ar urma sa fie majorata si suprataxa, de la 40 la 50 lei/caz, cresterea fiind de 25 de procente.


Potrivit notei de fundamentare, majorarea tarifelor se justifica prin cresterile inregistrate de RATB, peste  estimarile cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli elaborate la anumite elemente de cost cu evolutii ce depasesc in mod constant nivelul Indicelui Preturilor de Consum (materiale, piese de schimb, lubrifianti).

De asemenea, majorarea tarifelor este justificata si prin faptul ca tarifele de calatorie in vigoare se situeaza sub cele ale unor societati de profil din marile orase ale tarii, cum ar fi Brasov, unde o calatorie costa 1,5 lei, iar abonamentul lunar 80 de lei, Timisoara, unde costul unei calatorii este 1,3 lei, iar abonamentul lunar de 76 de lei, sau Iasi unde preturile stabilite pentru o calatorie si pentru un abonament lunar sunt de 1,2 lei si 93 de lei.

Totodata, tarifele practicate de RATB, 0,34 de euro/ calatorie si 12, 25 euro/abonament, reprezinta intre 23 si 38 la suta la calatorie si intre 19 si 43 la suta la abonamentul general din valoarea tarifelor de calatorie practicate in alte capitale europene, cum ar fi Budapesta unde costul unei calatorii este 8,89 euro, iar abonamentul general costa 28,30 de euro, Bruxelles, unde pentru o calatorie se plateste 1,50 de euro iar pentru un abonament 40,50 de euro, sau Roma unde costurile pentru astfel de servicii sunt stabilite la 1 euro si respectiv 30 de euro, in cazul abonamentului.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti are dreptul de a actualiza periodic tarifele de calatorie cu aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In perioada care a trecut de la ultima majorare (noiembrie 2005) si pana in decembrie 2006, nivelul Indicelui Preturilor de Consum comunicat de Comisia Nationala de Statistica a inregistrat o valoare de 106,66  la suta.

Potrivit expunerii de motive, unele elemente de cheltuieli, cu pondere importanta in costurile inregistrate de regie in desfasurarea prestatiei de transport (combustibili, energie electrica de tractiune), au avut cresteri de pret ce s-au incadrat in nivelul indicelui preturilor de consum, iar, pe de alta parte, elemente de cost cu evolutii ce depasesc in mod constant nivelul Indicelui Preturilor de Consum (materiale, piese de schimb, lubrifiant), au inregistrat in perioada noiembrie 2005- august 2007 cresteri peste estimarile cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli elaborate.

"Astfel, in scopul diminuarii efortului bugetar, regia propune actualizarea ofertei tarifare la transportul in comun", se arata in proiect.
Mediafax