Crestinii ortodocsi marcheaza astazi Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cel despre care Mantuitorul Iisus Hristos a spus ca a fost mai presus decat toti muritorii si proorocii. Ioan Botezatorul l-a propovaduit pe Hristos si a fost imbracat d
Crestinii ortodocsi marcheaza astazi Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cel despre care Mantuitorul Iisus Hristos a spus ca a fost mai presus decat toti muritorii si proorocii. Ioan Botezatorul l-a propovaduit pe Hristos si a fost imbracat din pantece cu sfintenie. El a iubit intelepciunea si a locuit in pustiu, cugetand mereu in Legea lui Dumnezeu. Ioan a trecut peste hotarele umane, fiind cel care l-a botezat pe Hristos.
Moartea prorocului a fost hotarata de regele Iudeei, Irod Antipa, la una din serbarile zilei sale de nastere, in cetatea Sevastiei. Capul Botezatorului i-a fost cerut lui Irod de fiica sa vitrega, in schimbul unui dans. Sfantul Ioan fusese inchis de Irod, pe care il avertizase ca nu-i va fi iertat niciodata faptul ca s-a casatorit cu fosta nevasta a fratelui sau Filip, Irodiada.
Dupa ce a dansat la petrecerea data in cinstea lui Irod, fata Irodiadei a primit pe o tigaie capul proorocului, cu sangele curgand inca. Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime. In ziua in care a fost descoperit si luat de acolo, 24 februarie, se praznuieste "Aflarea cinstitului cap al Botezatorului". La sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se tine post. In calendarul popular sarbatoarea este cunoscuta sub denumirea de Santion de toamna si, conform traditiei, in aceasta zi nimeni nu are voie sa manance pepene. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.