Medici, farmacisti si producatori de medicamente accepta aspectele semnalate de analiza sectorului farmaceutic romanesc, realizata de experti ai Bancii Mondiale. Acestia recunosc faptul ca sponsorizarile si bonusurile sunt practici uzuale in sistem
Medici, farmacisti si producatori de medicamente accepta aspectele semnalate de analiza sectorului farmaceutic romanesc, realizata de experti ai Bancii Mondiale. Acestia recunosc faptul ca sponsorizarile si bonusurile sunt practici uzuale in sistem si ca legile comertului au fost aplicate si pe piata farmaceutica. Astfel, sanatatea romanilor a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri.

Analiza realizata de experti ai Bancii Mondiale asupra sectorului farmaceutic romanesc a scos la iveala practici imorale si agresive de pe piata medicamentelor. Coruptia si mita au luat diverse forme in lantul producator-medic-farmacist, totul intr-o lupta continua pentru cresterea vanzarilor pentru anumite medicamente. Este vorba despre medicamentele de ultima generatie, care au costuri uriase pentru bugetul sarac al sanatatii si care conduc la reducerea numarului bolnavilor care pot beneficia de tratamente compensate. Medicii au fost acuzati ca prescriu medicamente scumpe si acestea in functie de sponsorizarile primite din partea companiilor farmaceutice. “Problema este ca banii pentru Sanatate sunt prea putini. Apoi, daca este vorba despre prescrierea re tetelor, trebuie facute ghiduri de buna practica. Este normal ca medicii sa prescrie medicamentele noi, care sunt mai bune si mai eficiente decat cele vechi. Chiar daca sunt mai scumpe, acestea au un efect terapeutic mai bun si, in plus, au efecte secundare reduse. Oricum, contributia financiara pentru medicamentele scumpe este suportata de pacienti si doar ei au dreptul sa se planga. Absolut toate firmele de medicamente sponsorizeaza medicii, dar acest lucru se intampla si in celelalte tari”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Chiar si producatorii sunt de acord ca exista asemenea practici.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.