Comisia de Cod electoral a votat interzicerea sondajelor de opinie in campania electorala.

Conform votului dat ieri in Comisia de Cod electoral, cu 30 de zile inainte de alegerile pentru Parlamentul European se interzice publicarea in presa electronica, radio, tv si cea scrisa a sondajelor de opinie care contin intrebari privind intentia de vot sau alte teme ce ar putea influenta procesul slectoral. Amendamentul (inclus in OUG nr. 1/2007, ce vizeaza euroalegerile) apartine senatorului PRM Virginia Vedinas si a fost puternic sustinut de PSD, prin Valeriu Zgonea, singurul argument al acestuia fiind urmatorul: „Ne-am saturat de sondaje in care PD apare cu 60%". La protestele PD, Zgonea a mai venit cu o varianta „indulcita", aceasta prevazind publicarea sondajelor, dar in regim de publicitate electorala platita cu indicarea partidului care a comandat sondajul.

Pina la luarea unei decizii, parlamentarii din comisie s-au chinuit sa introduca restrictia si pentru presa scrisa, deoarece pentru celelalte sisteme media se puteau folosi de Legea audiovizualului. Pina la urma, Mihai Voicu (PNL) a gasit solutia: prelungirea embargoului de publicare de 48 ore din legislatia electorala existenta la 30 de zile. Varianta a fost votata cu zece voturi pentru si doua contra (PD). Conform declaratiilor deputatului PSD Florin Iordache, prevederea va fi extinsa si la celelalte tipuri de alegeri.

Analistul politic Cristian Pirvulescu critica dur votul de ieri. „Este o situatie fara precedent, ca sondajele de opinie sa fie oprite publicarii. In Franta, unde exista o legislatie extrem de restrictiva, interdictia se aplica doar in saptamina premergatoare alegerilor. Prin votul de ieri se incalca dreptul cetatenilor la informare, dreptul de a afla cotatia partidelor si implicit de a vedea cum sa voteze. In plus, exista solutii de publicare a sondajelor, de exemplu pe site-uri din Republica Moldova."