Romania are sanse sa gazduiasca un centru international pentru pregatirea celor care asigura protectia demnitarilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

Sir David Veness, primul secretar adjunct al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pe probleme de protectie si securitate, a declarat marti ca vrea sa infiinteze in Romania o institutie internationala de pregatire, in care sa fie instruiti cursanti din toata lumea pentru misiunile ONU. „In acest centru, unic in lume, vor fi pregatiti ofiteri de securitate in domeniul protectiei, gestionarii situatiilor de criza si a altor nevoi ale ONU", a spus Veness la sediul Serviciului de Protectie si Paza (SPP). Personalul centrului ar urma sa fie international, de la oamenii din conducere pina la instructori si cursanti.

Potrivit lui Lucian Pahontu, directorul SPP, Bart D’Hooge, consilierul lui sir Veness, care coordoneaza misiunile de protectie a demnitarilor, va mai ramine in Bucuresti citeva zile pentru a discuta primele detalii ale proiectului. Se estimeaza ca in aproape jumatate de an va fi terminat proiectul teoretic, finantat de ONU. Romania a fost aleasa gazda pentru ca „are o importanta geopolitica, fiind membra a NATO si UE, si pentru ca a participat la numeroase conflicte din zona", dupa cum a motivat sir David Veness.