Comisia parlamentara de Cod electoral a decis, ieri dimineata, sa-si insuseasca proiectul Asociatiei Pro Democratia (APD) privind introducerea votului uninominal, urmand ca documentul sa intre direct in dezbaterea Senatului la inceputul lunii septemb
Comisia parlamentara de Cod electoral a decis, ieri dimineata, sa-si insuseasca proiectul Asociatiei Pro Democratia (APD) privind introducerea votului uninominal, urmand ca documentul sa intre direct in dezbaterea Senatului la inceputul lunii septembrie. Dupa numai cateva ore, presedintele Traian Basescu a anuntat ca, in cazul in care Parlamentul nu va introduce sistemul uninominal in legislatia privind alegerile pana la 25 octombrie, va emite decretul pentru convocarea unui referendum in ziua euroalegerilor.
Dupa luni intregi de tergiversare a discutiilor in privinta proiectului APD, membrii Comisiei de Cod electoral au transat ieri situatia uninominalului. Decizia de sustinere a documentului propus de APD si de respingere a tuturor celorlalte variante de uninominal a fost luata cu 10 voturi "pentru" si doua abtineri, din partea reprezentantilor PRM. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat ca proiectul va fi inregistrat la Senat pe 3 septembrie, senatorii avand la dispozitie un termen de 10 zile de la aceasta data pentru a depune amendamente, ce vor fi analizate de comisie. Voicu a precizat ca, in aceste conditii, legea care introduce uninominalul ar putea fi adoptata in sesiunea parlamentara de toamna. Anghel Stanciu, unul dintre pesedistii care au contribuit la blocajul dezbaterilor din ultimele luni, a anuntat, inaintea votului, ca se retrage din Comisie.
Fara sondaje in campanie
Comisia de cod electoral a mai decis ieri interzicerea prezentarii la radio si televiziune a sondajelor de opinie privind intentia de vot si procesul electoral, in timpul campaniei de 30 de zile pentru alegerile europarlamentare. Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost acela ca exista posibilitatea ca sondajele sa influenteze in sens negativ electoratul. El a adaugat ca interzicerea publicarii acestor sondaje este valabila pentru mass-media precizata in lege, deci nu si pentru presa scrisa. Reprezentantii PD s-au opus introducerii acestei reglementari.
Cu 30 de zile inainte
Aflat la mare, la Scoala de vara a femeilor democrate de la Costinesti, presedintele Traian Basescu a tinut sa lanseze un avertisment. "Ceea ce stim cu certitudine este ca, in lipsa unei legi electorale care sa introduca votul uninominal, cu 30 de zile inainte, voi emite decretul de organizare a unui referendum in aceeasi zi cu organizarea alegerilor europene. Un referendum care sa reglementeze introducerea votului uninominal", a declarat seful statului. El a spus ca va "merge" pe varianta cea mai simpla, "votul uninominal in doua tururi, ca la alegerea primarilor".
Unda verde la inscriere
Guvernul a decis ca partidele care nu au depus listele de semnaturi de sustinere in vederea participarii la alegerile europarlamentare in luna martie, au posibilitatea sa le depuna in continuare, a anuntat ieri Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor. Partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale si candidatii independenti care nu au depus listele de alegatori ce sustin candidati independenti la alegerile pentru PE pana la 14 martie 2007 vor putea sa depuna aceste documente odata cu listele de candidati, conform unei ordonante aprobat, ieri, de Guvern. (R.I.P.)
PIN contacteaza PE
Candidatii PIN pentru alegerile europarlamentare vor vizita timp de patru zile institutiile Parlamentului European si vor discuta cu europarlamentari, a anuntat ieri liderul partidului, Cozmin Gusa, pe aeroport, la plecarea catre Bruxelles. "Cand am decis sa candidam la PE, am stiut ca cei 35 de candidati trebuie sa fie alfabetizati in ceea ce priveste realitatile Uniunii Europene. Astazi, cei 35 de candidati si alti 25 de lideri de filiale PIN pleaca spre Bruxelles", a precizat Gusa. El a explicat ca, timp de patru zile, delegatia sa va avea intalniri cu europarlamentari straini, cu Comisarul pentru dezvoltare regionala doamna Danuta Hubner, vor fi vizitate institutiile PE si vor avea discutii cu reprezentanti ai presei straine. "Aceasta deplasare o facem cu sprijinul Grupului Independent Democrat din PE", a tinut sa precizeze deputatul. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.