Disperarea care i-a cuprins pe grecii afectati de incendii parca desprinse din scenariile filmelor horror nu cunoaste limite. Oamenii ajunsi in situatii-limita fac orice, pentru a se salva sau a-si salva agoniseala de-o viata.

Este cazul
Disperarea care i-a cuprins pe grecii afectati de incendii parca desprinse din scenariile filmelor horror nu cunoaste limite. Oamenii ajunsi in situatii-limita fac orice, pentru a se salva sau a-si salva agoniseala de-o viata.

Este cazul unui fermier din satul Makistos, George Dimopoulos, in varsta de 64 de ani, care a fost nevoit sa stinga incendiul izbucnit in apropierea casei sale cu vin, in conditiile in care sudul tarii sufera din cauza secetei si a lipsei de apa.

"Timp de 17 ore am luptat cu flacarile. Nu puteam sa imi dau seama daca este zi sau noapte", a povestit George Dimopoulos. Penele de curent au determinat oprirea pompelor electrice care scoteau apa din pamant, iar cei care doreau sa isi salveze proprietatile au fost nevoiti sa improvizeze, precizeaza Reuters, preluata de Mediafax.


LA LIMITA. "Aveam 300 de litri de vin in casa. L-am turnat intr-o pompa si am inceput sa ud casa cu el. Ce puteam sa fac? Vinul era tot ce aveam", a explicat Dimopoulos.

Multi greci care locuiesc in zonele rurale fac vin si ulei de masline pentru propriul consum. Desi Dimopoulos si-a pierdut vinul, a reusit sa isi salveze casa de flacari.


PRAPAD. Satul Makistos este in una din zecile de regiuni evacuate in ultimele cinci zile din cauza incendiilor care au provocat moartea a 63 de persoane. Dintre cei 50 de locuitori din Makistos, sapte au murit arsi, iar majoritatea caselor au fost distruse. Pe dealuri, viile si maslinii au ars, lasand in urma numai fum. Multi localnici traiesc cu teama unor noi incendii, iar Guvernul a sugerat ca acestea ar putea fi opera unor persoane care dau foc intentionat. "Focul a izbucnit iar dimineata. Nu era vant si doi prieteni au spus ca au auzit doua explozii. Nu am nici o indoiala ca este vorba de incendiere premeditata", a relatat Christos Delopoulos, un fermier din satul vecin Kalayvakia.

Dimopoulos a recunoscut ca faptul ca interventia sa a fost riscanta. "Focul se intindea foarte repede. Toti oamenii batrani au preferat sa ramana. Nici eu nu am vrut sa plec. Trei persoane care au ramas cu un magar au murit", a adaugat fermierul.


EFECTE. Incendiile au provocat nu numai disperare, ci si furie in randul populatiei.

Locuitorii Atenei intentioneaza sa organizeze in aceasta seara o demonstratie de protest fata de modul in care Guvernul a gestionat actiunile de interventie asupra incendiilor violente care au devastat Grecia in ultimile zile provocand moartea 63 de persoane.

Organizatorii, care se prezinta drept cetateni fara apartenenta politica, au transmis mesajele prin telefon si posta electronica, chemandu-i pe locuitorii Atenei "sa se intalneasca la orele 19.00 in Piata Syntagma (in fata Parlamentului) purtand haine negre". "Au lasat Grecia sa arda", adauga mesajul, care denunta inertia autoritatilor in protejarea padurilor grecesti.
O manifestatie asemanatoare s-a desfasurat in capitala elena la inceputul lunii iulie, in urma unui incendiu care a distrus 5.600 de hectare de padure de pe muntele Parnas, situat in apropierea orasului. La protest au participat aproximatv 3.000 de persoane.


SITUATIE STANJENITOARE. Cu mai putin de 20 de zile inainte de alegerile legislative, partidul premierului conservator Costas Karamanlis, Noua Democratie (ND), ar putea plati foarte scump pentru modul in care a gestionat situatia. Potrivit unui sondaj dat publicitatii miercuri, conservatorii pastreaza un avans de doua procente fata de socialistii din Partidul Pasok (35,2 la suta fata de 33,2 la suta).

Un sondaj al institutului Alco efectuat in cea mai mare parte inainte de inceperea incendiilor, la 24 august, publicat marti, arata intre cele doua partide o diferenta de mai putin de un procent.
    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.