Caporalul Mihai Mocanu a fost desemnat „Soldatul Anului" in Fortele Armatei SUA din Europa.

Un caporal de origine romana a cistigat competitia „Soldatul Anului" organizata de Fortele Armate Americane din Europa. Se numeste Mihai Mocanu, are 35 de ani si s-a nascut in localitatea Hirlau, din judetul Iasi. A participat la acest concurs ca reprezentant al brigazii de infanterie V Corps, stationata in Germania. Competitia a debutat in decembrie anul trecut si s-a derulat in mai multe etape: mai intii concursurile la nivel de companie, brigada, divizie si corp de armata si abia in ultima instanta intrecerea la nivelul intregii forte SUA din Europa. Participantii au avut de trecut probe dificile precum marsuri de 15 km, manevre de lupta, asamblarea armelor, atit pe timp de zi, cit si pe timp de noapte si teste de fitness.

Odata declarat cistigator, Mihai Mocanu spune ca a fost o victorie obtinuta cu mari eforturi. „80% din concurs a constat in probe fizice extenuante. Dupa incheierea competitiei, am dormit si am mincat incontinuu trei zile". S-a pregatit pentru acest gen de activitate toata viata. In 1992, dupa ce a terminat liceul, s-a inscris la Scoala Militara de subofiteri din Bacau. A absolvit in 1994 si a fost selectat intr-o unitate de misiuni speciale din Bucuresti. A activat aici timp de trei ani.

Mocanu practica artele martiale de la virsta de 14 ani si, in 1997, a obtinut un titlu de campion european. In acelasi an a decis sa-si paraseasca tara si sa plece in Statele Unite ale Americii. „Pentru o viata mai buna", spune el. A plecat impreuna cu un prieten din Radauti, care este acum serif in Florida. Ajuns in SUA, Mocanu a hotarit sa-si continue cariera militara si s-a inrolat in armata.

Spune ca diferenta dintre fortele armate romane si cele americane este imensa. „In primul rind, la ei, daca esti bun, ti se recunosc meritele. In plus, aici sint mult mai bine platit. In ceea ce priveste echipamentul si conditiile de cazare sau mincarea, nici nu exista termen de comparatie. Armata SUA e cea mai buna. Avem cele mai bune echipamente si primim absolut tot ce ne trebuie", declara caporalul Mihai Mocanu. Intreaga lui familie e inca in Romania. Isi vede rudele o data sau de doua ori pe an. In prezent este casatorit cu Monica, o romanca din Hunedoara, care locuieste in Germania, impreuna cu el. Caporalul mai are o fetita de 6 ani, dintr-o casatorie anterioara. Cu actuala sotie nu are copii deocamdata, dar „lucreaza la asta".