Dupa al treilea vot in legislativul de la Ankara, cel de-al 11-lea presedinte al Turciei a fost desemnat. Abdullah Gul a preluat puterea ieri de la fostul sef al statului, Ahmet Necdet Sezer.   Cu 339 de voturi pentru, din totalul de 550 ale
Dupa al treilea vot in legislativul de la Ankara, cel de-al 11-lea presedinte al Turciei a fost desemnat. Abdullah Gul a preluat puterea ieri de la fostul sef al statului, Ahmet Necdet Sezer.   Cu 339 de voturi pentru, din totalul de 550 ale parlamentului turc, Abdullah Gul, candidatul partidului de centru dreapta cu platforma islamista, AKP, a fost ales ieri in functia de presedinte al Turciei. Votul de ieri a fost cel de-al treilea, iar nominalizarea fostului ministru de Externe de premierul Recep Tayyip Erdogan in aprilie pentru functia suprema in stat a starnit foarte multe controverse, noteaza BBC. In parte, si din cauza faptului ca, de la infiintarea statului laic in 1923 de Kemal Ataturk, nici unul din cei zece presedinti de pana acum nu era asociat conservatorismului islamic. Dupa alegerea sa in legislativul de la Ankara, noul presedinte al Turciei a depus ieri juramantul si a preluat formal puterea de la fostul sef al statului, Ahmet Necdet Sezer, intr-o ceremonie la care presa nu a avut acces.   CONTROVERSAT. Desi in perioada mandatului sau de ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Gul este privit ca artizanul inceperii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, in 2005, opozitia laica l-a acuzat ca ascunde o agenda islamista, dorind de fapt sa submineze statul secular in Turcia. Proteste si demonstratii publice au avut loc din aprilie pana in prezent, ducand chiar la alegeri anticipate la 22 iulie anul acesta. Armata, responsabila pentru rasturnarea in trecut a patru guverne si vazandu-se ca gardian al laicitatii statului, a avertizat, prin vocea comandantului sau, generalul Yasar Buyukanit, ca exista "focare ale raului" care vor dori distrugerea statului laic, pe care armata este gata sa-l apere, relateaza AFP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.