Dupa cum se stie, comunistii au eliminat invatamantul religiei din scoli... Acum se pune problema reintroducerii lui. Cum anume? Un sondaj de opinie publicat de Agentia "Hot News" arata ca 65 la suta din populatia tarii este in favoarea reintroduceri
Dupa cum se stie, comunistii au eliminat invatamantul religiei din scoli... Acum se pune problema reintroducerii lui. Cum anume? Un sondaj de opinie publicat de Agentia "Hot News" arata ca 65 la suta din populatia tarii este in favoarea reintroducerii religiei ca materie obligatorie in scoli, cu o anumita diferentiere: 35 la suta pentru religia propriu-zisa, 30 la suta doar ca istorie a religiilor. Impotriva religiei in scoli s-au pronuntat doar 33 la suta din repondenti iar 2 la suta au raspuns ca problema nu-i intereseaza.
Iata ce isi aminteste un intelectual de marca, precum doctorul Ion Vianu, despre religia predata in scoli pana in 1947:
- predarea se facea de preoti si se oprea la sfarsitul cursului inferior din liceu; studierea religiei (in speta a celei ortodoxe) incepea inca in clasele primare cu evangheliile si se continua cu Istoria Bisericii, cu accent pe ortodoxie si istoria Bisericii Romane.
- elevii de alte religii decat cea ortodoxa erau, in principiu, scutiti de frecventa, dar puteau participa la cursuri, daca doreau acest lucru.
Se dadeau note, dar nu existau nici corigente, nici repetentie...
Motivele pentru care predarea religiei este o necesitate nu sunt legate doar de credinta: religia si simbolurile ei sunt omniprezente. Ori, cum scoala este un mijloc de raspandire a culturii, predarea religiei in scoli constituie un imperativ. In al doilea rand, religia il face pe om mai bun (desi trebuie adaugat ca fanatismul religios constituie o pata in istoria omenirii). Nu mai putin, insa, popoarele Europei occidentale au in urma o indelungata educatie religioasa si morala patronata de biserica.
"Dusul la biserica", desigur important, isi gaseste, pe de alta parte, complementul firesc in predarea religiei in scoli; la fel, educatia morala.
Ion Vianu pune accentul mai ales pe cursurile de istoria religiei; in ce priveste cunostintele specific religioase - scrie dansul -ele n-ar trebui predate neaparat in scoli, ci pe langa lacasurile de cult, parintii urmand sa hotarasca, in functie de apartenenta, la o anumita confesiune daca sa-si trimita sau nu copiii la catehism, catehism finantat de stat, in intelegere cu reprezentantii bisericilor si neutrale politic.
Se pune intrebarea, insa, daca in lipsa scolii ca suport institutional - atare cursuri vor fi suficient frecventate....
Exista, de aceea, parerea ca model pentru predarea religiei in scoli ar putea fi organizarea existenta pana in 1947, inaintea venirii comunistilor la carma...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.