Romanii au prins pina acum doar doua finale in intrecerea mondiala de la Osaka, fiind departe de indeplinirea obiectivului.

Cotat ca unul dintre sporturile cu sanse la medalii pentru JO de la Beijing, din 2008, si beneficiar al celui mai mare buget din sportul romanesc - 5.367.000 de lei -, atletismul dezamageste din nou. Dupa primele patru zile ale intrecerilor mondiale de la Osaka, din cei 14 sportivi romani intrati in concurs, doar Cristina Casandra Iloc (3.000 de metri obstacole) si Nicoleta Grasu (disc) au reusit sa acceada intr-o finala.

Fosta campioana si recordmana mondiala la aruncarea ciocanului, Mihaela Melinte a iesit cam „sifonata" dupa calificarile probei care a consacrat-o. Doua aruncari esuate si o a treia de numai 62,40 metri i-au fost insuficiente bacauancei pentru a obtine biletele pentru finala. Nici „speranta" Bianca Perie, campioana mondiala la junioare, nu a reusit sa acceada in ultimul act, ea trimitind ciocanul la 64,18 metri. Considerat la rindul lui un favorit la podium, Ionut Vieru a ratat calificarea in semifinala probei de 400 de metri, terminind cursa in 46 secunde si 78 de sutimi.

Chiar daca atletii romani sint departe de a-si atinge obiectivul - o medalie, eventual de aur, si cel putin patru finale -, conducerea FRA este optimista. Daca la masculin toti cei sase reprezentanti au parasit intrecerea, la feminin, Nicoleta Grasu (in finala de la disc), Adelina Gavrila (triplusalt), Ionela Tirlea sau Claudia Iovan (mars) pot emite pretentii la o medalie mondiala. Mai mult, chiar si fara aportul unei piese de baza, Constantina Dita Tomescu, echipa de maraton a Romaniei are, la rindul ei, sanse sa urce pe podium.