Presedintele Basescu ameninta ca va decide organizarea referendumului pentru votul uninominal in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Cum vad politicienii planul prezidential? Un santaj ce ar ascunde intentia presedintelui de a face personal
Presedintele Basescu ameninta ca va decide organizarea referendumului pentru votul uninominal in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Cum vad politicienii planul prezidential? Un santaj ce ar ascunde intentia presedintelui de a face personal campanie pentru democrati la euroalegeri.


In cazul in care Parlamentul nu va adopta legea privind votul uninominal pana la 25 octombrie, presedintele va emite decretul de convocare a referendumului pentru uninominal exact in ziua in care Executivul a decis organizarea euroalegerilor: 25 noiembrie. Avertismentul a venit de la seful statului, aflat pe malul marii la Scoala de Vara a femeilor democrate. "Ceea ce stiu cu certitudine este ca, in lipsa unei legi electorale care sa introduca votul uninominal, cu 30 de zile inainte voi emite decretul de organizare a unui referendum in aceeasi zi cu organizarea alegerilor europene. Un referendum care sa reglementeze introducerea votului uninominal", a declarat seful statului. Pentru ca va fi foarte complicat sa explice variantele de uninominal, Basescu a sustinut ca va "merge" pe varianta cea mai simpla, "votul uninominal in doua tururi, ca la alegerea primarilor".


CE SPUN POLITICIENII. Anuntul presedintelui nu a speriat insa prea tare partidele parlamentare, care l-au catalogat drept un santaj penibil, fara obiect in fapt, avand in vedere ca proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost inaintat Senatului si asteapta inceperea sesiunii parlamentare pentru a fi luat in dezbatere. "Un referendum care sa se pronunte in legatura cu o lege pe care tot Parlamentul trebuie sa o voteze e absolut absurd", a comentat pentru Mediafax vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Pentru liberali, in spatele avertismentului presedintelui se ascunde doar un "pretext" al lui Basescu de a putea face campanie electorala pentru democrati la euroalegeri. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a dat asigurari ca proiectul privind votul uninominal va fi votat la timp, adoptarea in comisia de cod electoral a proiectului Pro Democratia fiind o dovada a vointei politice in acest sens. O opinie similara liberalilor a venit si de la social-democratul Mircea Geoana: este doar o manevra politica prin care Basescu incearca sa gaseasca un pretext pentru a face campanie PD la alegeri. In plus, Geoana a amintit si de cheltuielile pe care le implica organizarea unui referendum si a spus ca PSD prefera procedura parlamentara pentru adoptarea uninominalului.

Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a apreciat declaratiile lui Basescu drept "un spectacol ieftin si o manifestare din seria de populisme care il caracterizeaza" pe seful statului. Deoarece tot Parlamentul este cel care trebuie sa adopte o lege prin care sa fie introdus sistemul de vot uninominal, vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, subliniaza ca un eventual referendum pe aceeasi tema nu ar avea nici un rost.


NICI O INTERDICTIE. Presedintele democratilor, Emil Boc, spune ca nu exista nici o interdictie, nici in Legea referendumului, nici in Constitutie, ca un referendum pe tema uninominalului sa nu poata avea loc in aceeasi zi cu alegerile pentru PE. Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, considera ca anuntul sefului statului era previzibil, fiind de fapt o invitatie adresata parlamentarilor sa adopte in sistem de urgenta votul uninominal.


PREMIERA NEFERICITA. Tariceanu a apreciat ca suprapunerea celor doua  scrutinuri ar fi o premiera nefericita in UE, amintind ca euroalegerile au fost amanate tocmai pentru ca erau bruiate de alte teme decat cele europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.