Parchetul Pitesti a declansat o ancheta in ceea ce priveste fraudarea uneia dintre cele mai importante societati de turism din Romania. Prim procurorul adjunct al Parchetului Pitesti, Liana Armbruster, a anuntat inceperea urmaririi penale fata de
Parchetul Pitesti a declansat o ancheta in ceea ce priveste fraudarea uneia dintre cele mai importante societati de turism din Romania. Prim procurorul adjunct al Parchetului Pitesti, Liana Armbruster, a anuntat inceperea urmaririi penale fata de Ion Valcu, omul unei grupari politico-financiare din judetul Arges, patronata de baronul PSD de Arges Nicolae Ivanescu si senatorul PSD Nicolae Vacaroiu, care incearca sa puna mana pe patrimoniul de zeci de milioane euro al SC Turism Muntenia SA.
ZIUA a dezvaluit in ultimile luni acuzatiile pe care o parte din cei 150 de actionari PAS le-au formulat la adresa grupului care vaneaza patrimoniile imobiliare si funciare ale SC Muntenia Turism SA (SCMT SA). Miza acestui jaf este constituita si din activele societatilor Hanul Draganului, Reastaurant - Hotel Bradet, teren Popas Trivale etc. Folosindu-se de calitatea de membru al Consiliului de Administratie al SCMT SA, fostul bucatar Ion Valcu a confiscat desfasurarea unei AGA din 26 aprilie 2007, "sustinand - conform plangerilor penale - ca el este presedintele PAS-ului Muntenia SA si ca el voteaza cu 95% din totalul actiunilor SCMT SA". Potrivit denuntatorilor, Ion Valcu si-a confectionat o stampila pe care a aplicat-o rapid pe diverse documente, savarsind acte de inselaciune, urzurpari de calitati oficiale, falsuri materiale si intelectuale in serie, menite a inlocui adevarata conducere a Consiliului de Administratie, stabilita legal de actionarii privatizarii prin metoda PAS. Documentele falsificate au fost depuse imediat la Oficiul Registrului Comertului Arges. Astfel, grupul Nicolae Ivanescu (fost magazioner, om de baza al senatorului PSD Vacaroiu) - Ion Valcu - Constantin Popescu (fost sef de restaurant) - Doru Craciun (fost director tehnic) a ajuns sa pretinda, in fata celor 150 de membri PAS ai SCMT SA, ca face ce vrea cu patrimoniul de zeci de milioane de euro, in baza unor hotarari AGA falsificate.
Stampila masluita, inselaciune reusita
Una din acuzatiile principale din dosarul penal nr.2668/p/2007 se refera la faptul ca "Ion Valcu, prin contrafacerea stampilei PAS Muntenia si prin folosirea acesteia in cadrul AGA, precum si prin aplicarea acesteia pe diverse documente emise tot in numele PAS-ului, se face vinovat de comiterea infractiunii de inselaciune prin folosirea unui mijloc fraudulos conform art.215 CP". Cercetarile Parchetului Pitesti urmeaza a fi extinse si asupra lui Nicolae Ivanescu, Constantin Til Popescu si Doru Craciun, acestia fiind acuzati ca, impreuna cu Ion Valcu, au hotarat, in mod abuziv si ilegal, inlocuirea adevaratului presedinte al CA SCMT SA. Printr-o fantomatica sedinta a CA SCMT SA din 21 aprilie 2007 la ora 13.00.
Plangeri la DNA si DIICOT
Adevaratul presedinte al Consiliului de Administratie, Gheorghe Popescu, ales in aceasta functie de cei 150 de actionari PAS, a depus o contestatie la cenzorii societatii, "contestatie care a fost adusa si la cunostinta celor patru faptuitori". Acestia insa "au depus la ORC Arges acte aditionale nestampilate si neincheiate in forma autentica", se arata in plangerea penala din dosarul nr.2577/p/2007 (conexat acum la dosarul 2668/p/2007). Acest al doilea dosar vizeaza, conform denuntatorului Gheorghe Popescu, "savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals de catre Nicolae Ivanescu, Ion Valcu, Constantin Til Popescu si Doru Craciun".
Avocatii denuntatorului Gheorghe Popescu considera ca, data fiind valoarea de milioane de euro a fraudelor reclamate si existenta unui grup organizat de faptuitori (la care au aderat o firma de agenti de paza SC Quarz Security SRL si executorul judecatoresc Eugen Fieraru), sunt necesare si plangeri catre DNA si DIICOT.
Batuti de bodyguarzi
Un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Parchetul Pitesti, priveste o serie de fapte grave care au periclitat viata unui angajat al SCMT SA. Este vorba de Mihai Nitescu care, la 8 iunie, s-a opus ca actionarii minoritari Constantin Til Popescu, Ion Valcu si Nicolae Ivanescu, insotiti de patru bodyguarzi de la SC Quarz Security, sa devasteze sediul SCTM SA. "La orele 7 dimineata, ma aflam la sediul societatii. Numitul Constantin Til Popescu, insotit de numitii Ion Valcu si Nicolae Ivanescu au patruns in forta in sediu. Ei doreau cu orice pret sa ajunga in birourile organelor de conducere ale societatii, pentru a sustrage de acolo documentele originale ale SCTM SA", arata in plangerea penala Nitescu. Acesta descrie procurorilor cum a fost tratat atunci cand le-a cerut agresorilor explicatii: "Vazand ca nu poate sa obtina ce doreste, Constantin Til Popescu a inceput sa ma loveasca in zona fetei si in zona urechii. Apoi Ion Valcu si Nicolae Ivanescu au inceput sa-i instige pe agentii de paza de la SC Quarz SRL sa intervina in forta. Acestia m-au lovit in zona gatului si m-au aruncat efectiv pe trotuar, in fata sediului. In urma loviturilor primite, m-am ales cu leziuni traumatice, care au necesitat 12 zile de ingrijiri medicale, conform certificatului medico-legal anexat".
Alaturi de Mihai Nitescu a fost batut si Marin Carstea intrucat s-a opus ca oamenii baronului PSD de Arges, Nicolae Ivanescu, sa sustraga actele originale ale societatii. "Le-am cerut domnilor Ivanescu, Craciun, Valcu, Boboc si Constantin Til Popescu sa renunte la forta si sa astepte deciziile instantelor de judecata. Dar exact in acel moment al discutiei noastre, Constantin Til Popescu l-a lovit cu pumnul in gura pe Mihai Nitescu. La instigarea lui Ivanescu si Valcu, agentii SC Quarz m-au lovit cu bocancii, m-au izbit cu intentie de un panou publicitar, caruia i s-au spart geamurile, eu fiind aruncat peste acele cioburi de sticla. Precizez ca atunci cand eram tarat pe scari, la parter se afla Manuela Dumitru, casiera, care a vazut acele violente exercitate asupra noastra si a lesinat. A fost chemata salvarea, dar am surprins momentul in care agentii SC Quarz comunicau prin statie ca nu este necesara prezenta ambulantei, asta pentru a-si acoperi faptele lor de violenta. Insa cei de la SCMT au apelat iarasi la salvare si aceasta a sosit pentru interventie", a povestit Carstea in fata procurorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.