Pe autostrada internetului a aparut marti dupa-amiaza, fluierand vesela si cu fusta despicata, o stire Mediafax: "Numele Mitropolitului Moldovei si Bucovinei Daniel apare intr-o nota aflata in posesia CNSAS care enumera titulari de dosare care au fos
Pe autostrada internetului a aparut marti dupa-amiaza, fluierand vesela si cu fusta despicata, o stire Mediafax: "Numele Mitropolitului Moldovei si Bucovinei Daniel apare intr-o nota aflata in posesia CNSAS care enumera titulari de dosare care au fost arse de Securitate in 23 decembrie 1989, au declarat marti, pentru Mediafax, surse din CNSAS. Sursele citate au precizat ca dosarul Mitropolitului Daniel, impreuna cu cele ale altor 12 persoane au fost arse in 23 decembrie 1989 cel mai probabil in baza unui proces-verbal care ar trebui sa existe la SIE". A fost nevoie de un efort de memorie pentru a ne reaminti ca Mediafax este o agentie de presa despre care se spune ca activeaza pe teritoriul unei tari membre a UE. Dupa cum a fost scrisa stirea, Mediafax pare a fi o agentie de presa care activeaza pe taramul de miracole din O mie si una de nopti.


Mitropolitul Daniel nu e o persoana oarecare. E la ora actuala, printre altele, un candidat serios la postul de Patriarh. Dar chiar daca ar fi o persoana oarecare, iti trebuie o doza insemnata de prostie, combinata cu iresponsabilitate, pentru a difuza un asemenea text sub titlul de stire a unei agentii de presa. Nu stim daca Mitropolitul Daniel a avut sau nu dosar la Securitate. Stim insa ca stirea Mediafax citeaza surse din CNSAS.  Cand aud de cultura imi vine sa trag cu pistolul - zicea un cunoscut nazist. Cand auzim de surse ar trebui sa ne vina sa tragem un ras zdravan.

Pentru ca in Romania ultimilor ani, invocarea surselor a fost unul dintre cele mai abjecte mijloace folosite de gusterii diversionisti pentru a lansa o diversiune prin oamenii lor din presa.


Jurnalismul de tip O mie si una de nopti,  practicat  in acest caz de Mediafax (altfel o agentie de presa serioasa),  nu se opreste insa aici, "Sursele" citate invoca o nota a SIE, pe care nimeni n-a dovedit pana acum ca exista aratand-o opiniei publice. A vazut-o  autorul stirii? Textul nu ne spune asta. Textul ne spune ca au vazut-o sursele din CNSAS. Pai de unde stie angajatul Mediafax ca o asemenea nota exista? E o intrebare pe care ar fi trebuit sa si-o puna, deoarece, daca ar fi sa dam crezare stirii, nota s-ar referi la 12  dosare arse de Securitate la 23 decembrie 1989. Pentru cei nascuti dupa 1989, ziua asta nu le spune, poate, nimic. Pentru cei care au trait si, mai ales, au studiat momentul respectiv, 23 decembrie a€™89 e a doua zi dupa fuga lui Ceausescu. Daca ar fi sa dam crezare Notei invocate de sursele invocate de Mediafax, la 23 decembrie 1989, cand securistii faceau pe ei de frica, niste tipi de la DIE (bunica SIE) se dadeau de ceasul mortii nu cum sa-si scape pielea, ci cum sa-i arda dosarul unui parlit de consilier patriarhal. Fireste, biografia Mitropolitului Daniel arata ca a fost mult in strainatate inainte de 1989. E posibil sa fi avut dosar DIE. Dar sa vina cineva si sa sustina ca principala grija a celor de la DIE la 23 decembrie 1989 era de a arde acest dosar, pentru ca, peste 18 ani, Daniel sa poata candida la functia de Patriarh ni se pare ceva desprins din Povestea Porcului lui Creanga. Si l-au ars, culmea! Nu oricum, ci intocmind si un proces-verbal. Sa fim insa corecti si sa admitem ca angajatul Mediafax a vazut Nota respectiva trimisa de SIE. Daca da, ea trebuie confirmata de SIE. Si daca SIE o va confirma, mai-marii acestui serviciu secret trebuie sa ne arate pe ce s-au bazat cand au redactat-o. Daca SIE nu poate dovedi ca, la 23 decembrie 1989, cei de la DIE n-aveau altceva de facut decat sa arda dosarul unui consilier patriarhal sau si, mai rau, daca tace, se poate lansa ipoteza ca totul e o diversiune pusa la cale de mai-marii SIE la ordinele lui Traian Basescu. Nu de altceva, dar, ca un facut, ori de cate ori se iveste la orizont vreo alegere, brusc aflam din surse ca la CNSAS se gaseste un document venit de la serviciile secrete, despre trecutul antedecembrist al unuia dintre concurenti. Luati la intrebari pentru a lamuri chestiunea, cei de la CNSAS se ascund dupa Legea care nu le da voie sa se pronunte public despre cazurile in lucru. La randul lor, cei de la Servicii tac, invocand secretul de importanta nationala. Si uite asa, pana se lamureste tarasenia, opinia publica, manipulata de stirea din surse, ramane convinsa ca unul dintre concurenti are o problema.


Dupa ce trec alegerile, lucrurile se limpezesc. Suspectatul prin intermediul surselor citate a fost banuit pe nedrept. Da, dar s-ar putea ca, urmare a stirii preluate de ziare si televiziuni de-a valma, fara nici un semn de intrebare, concurentul sa fie scos din joc. In cazul de fata, concurentul e Mitropolitul Daniel. Fata de care Traian Basescu are tot interesul sa-l scoata din joc alaturi de  toti cei care l-ar putea concura la postul de Patriarh pe Mitropolitul Bartolomeu Anania, cel care s-a dovedit, in perioada Referendumului, maruntul chibit electoral al Cotrocenilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.