Tarile in curs de dezvoltare cer Indiei si Chinei - - doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii - sa faca mai multe pentru incetinirea procesului de incalzire globala. S-a intamplat la cea mai recenta conferinta ONU pe tema schimbarilor climatice
Tarile in curs de dezvoltare cer Indiei si Chinei - - doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii - sa faca mai multe pentru incetinirea procesului de incalzire globala. S-a intamplat la cea mai recenta conferinta ONU pe tema schimbarilor climatice.

Grupul protestatar, format din 48 de tari in curs de dezvoltare si de state insulare, a mentinut constant la ultimele reuniuni de gen o presiune impotriva lipsei de initiative si nepasarii tarilor cu industrii dezvoltate, considerate principalele vinovate pentru cantitatea mare de gaze cu efect de sera emisa an de an in atmosfera. Principalele vizate: India si China. China a preluat la inceputul anului rolul de lider mondial in clasamentul marilor poluatori, surclasand Statele Unite. America se mentine pe pozitie fruntasa in lista tarilor care emit gaze cu efect de sera. Intalnirea, care s-a desfasurat la Viena, reprezinta ultima sansa pentru oficialii Natiunilor Unite de a impune hotararile luate in decembrie in Bali de Conventia ONU pentru Schimbari Climatice. Conferinta marcheaza un nou pas in negocierile privind un inlocuitor pentru Protocolul de la Kyoto, dupa 2012. Dezbaterile aprinse au aratat, insa, ca mai este mult de lucru pentru ca partile sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste "fiul lui Kyoto". Printre cele mai importante lucruri care trebuie stabilite se numara un calendar al reducerii emisiilor precum si cantitatea de gaze cu efect de sera la care se va renunta.


EsecNici la aceasta reuniune, oficialii ONU n-au reusit sa convinga Statele Unite - tara responsabila pentru un sfert din gazele cu efect de sera emise anual in atmosfera - sa semneze protocolul de la Kyoto. Saptamana viitoare, dupa incheierea conferintei de la Viena, SUA vor organiza la Washington o dezbatere privind impactul economic asupra schimbarilor climatice. Casa Alba spera sa semneze o intelegere separata de Protocolul de la Kyoto, care sa-i permita sa-si renegocieze pozitia la nivel international incepand din 2008 si sa inceapa aplicarea unui program sever de reducere a emisiilor vocile scepticilor nu s-au lasat asteptate. Acestia sustin ca nu este altceva decat un nou tertip al americanilor, care, de data aceasta, doresc sa ocoleasca deciziile luate in Bali.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.