In ultimii trei ani, PSD a depus trei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Cea anuntata pentru toamna ar fi a patra. Nici una nu a trecut, neinregistrandu-se nici macar un vot pe muchie cutit. Si
atunci, ca si acum, PSD era cel ma
In ultimii trei ani, PSD a depus trei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Cea anuntata pentru toamna ar fi a patra. Nici una nu a trecut, neinregistrandu-se nici macar un vot pe muchie cutit. Si
atunci, ca si acum, PSD era cel mai puternic partid din Parlament. Diferenta acum e ca PSD merge sigur pe victorie, iar celelalte partide nu-l cred.  


PSD nu incearca pentru prima data sa tranteasca Guvernul Tariceanu. Este a patra oara in actuala legislatura cand social-democratii ii arata premierului Calin Popescu Tariceanu "sperietoarea" - motiunea de cenzura. Prima incercare, social-democratii au facut-o pe vremea cand fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor era ocupat de Adrian Nastase, la 16 iunie 2005. Atunci, pesedistii, suparati ca premierul si-a angajat raspunderea asupra pachetului de legi privind reforma in justitie, au depus prima motiune de cenzura intitulata "Dictatura si incompetenta Guvernului Tariceanu impotriva Integrarii Europene a Romaniei". "Atragem atentia chiriasilor din Palatul Victoria ca Palatul Parlamentului nu poate fi confundat cu un ghiseu pentru depus «pachete», rolul Parlamentului fiind acela de a dezbate si de a se pronunta asupra actelor normative", aratau  semnatarii motiunii. "17 legi eterogene, care contin multe prevederi inutile". "Cerem Guvernului sa retraga acest ghiveci legislativ care nu legifereaza decat instalarea haosului sau poate dirijarea unor resurse spre clienti si cumetrii interne". "Caderea actualului Guvern ar fi o izbavire", spuneau pesedistii in finalul documentului. Peste sase zile, motiunea semnata de 133 de senatori si deputati a fost dezbatuta si votata de plenul reunit al celor doua Camere. PSD n-a reusit sa negocieze suficiente voturi ale colegilor de la celelalte partide, astfel incat, la finalul a cinci ore de dezbateri presarate cu aplauze, hahaieli si batai cu palme in pupitre, motiunea a fost respinsa prin vot secret cu bile. 186 parlamentari au votat "pentru" si 265 "contra", nefiind intrunita majoritatea voturilor ceruta de Constitutie pentru adoptarea motiunii de cenzura, respectiv 235.


 A DOUA OARA. La 15 februarie 2006, sprijiniti si de peremisti, social democratii depun a doua motiune de cenzura, semnata de 160 de senatori si deputati din cele doua grupuri parlamentare, menita sa-l dea jos pe Tariceanu. Motivul supararii? Premierul isi angajase din nou raspunderea, de data aceasta pe legile privind reforma in domeniul sanatatii. "Ceea ce ne-a prezentat Guvernul Tariceanu nu reprezinta altceva decat expresia cel mult a unei antireforme in domeniu, caci, in fapt, ni se propune sa legitimam prin votul nostru nimic altceva decat crearea unor noi surse de castiguri pentru grupurile de interese clientelare din anturajul guvernului", acuzau initiatorii motiunii intitulate " Antireforma sanatatii". "Un act iresponsabil", "Legile santatii reconfima maniera Guvernului de a trata cu dispret dezbaterea parlamentara. Asa a procedat Guvernul si anul trecut cand si-a angajat raspunderea pe legile justitiei", "Pachetul legislativ reduce calitatea actului medical", "Legea Nicolaescu este o lege a celor bogati in dauna celor saraci", "Angajarea raspunderii pe acest pachet este un abuz de drept si un abuz de putere", aratau parlamentarii in textul motiunii. Supusa dezbaterii plenului la 21 februarie, motiunea de cenzura a avut aceeasi soarta ca si prima, de data aceasta inregistrandu-se un scor foarte strans. Din cele 460 de voturi valabil exprimate, 214 au fost "pentru" si 246 "impotriva", documentul  fiind respins. Opozitia numara 203 parlamenatri, ceea ce inseamna ca voturi pentru adoptarea motiunii au venit si din partea altor senatori si deputati decat cei ai PSD si PRM. "Faceti din Parlament un balci", i-a taxat la finalul sedintei premierul pe alesii care nu contenisera sa-si aduca jigniri reciproce in timpul dezbaterilor.


A TREIA, TOT CU GHINION. "Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni", a fost a treia motiune de cenzura initiata de PSD la aproape un an de la prima, mai exact la 20 iunie 2006.  "La masa Guvernului s-au asezat nenumarate grupuri de interese si multi oameni de afaceri interesati prea putin de nivelul de trai al romanilor si mai mult de bunastarea afacerilor personale". "Sistemul sanitar este la un pas de explozie. Farmaciile au ramas fara fonduri", "Sistemul de educatie este foarte aproape sa fie blocat de greva profesorilor saturati de minciuni", "Le-ati promis pensionarilor ca le recalculati pensiile, dar n-ati facut nimic", "Va ascundeti intr-un mod jenant dupa prevederi ale UE pentru a mari impozitele si taxele pentru a crea haos in administratie si justitie", ii acuzau pesedistii pe membrii cabinetului Tariceanu. Nici de data aceasta ei nu au reusit sa-i convinga pe reprezentantii celorlalte partide sa voteze alaturi de ei motiunea. "Suntem aici pentru ca PSD a vrut sa se afle in treaba", spunea Tariceanu, in timp ce Mircea Geoana califica discursul premierului drept unul "de final de mandat si de om disperat". Dupa ce parlamentarii si-au aruncat o serie de invective si au facut glume ieftine unii pe seama altora, ca de obicei, au trecut la vot. Cu 145 de  voturi "pentru" si 235 "impotriva", motiunea pesedistilor a fost respinsa.


A PATRA... Cu ce vin pesedistii a patra oara? Secretarul general al PSD, Titus Corlatean a anuntat ca noua motiunea de cenzura va fi "de ordin politic" si se va constitui intr-o "critica a guvernarii de dreapta" din ultimii doi ani si jumatate. Potrivit lui Corlatean, printre temele abordate de motiunea de cenzura se vor regasi sanatatea, educatia si aspectele sociale, pentru ca acestea inregistreaza "dezechilibre majore" in urma politicilor aplicate de ultimele doua guverne de dreapta. Nimic nou nici de data asta...


MOTIVATIE
"Motiunea de cenzura care va fi depusa de PSD nu a fost decisa pentru a forta nu stiu ce negocieri sau avantaje care ar putea fi obtinute pe sub masa. Motiunea PSD este un act al unui partid de opozitie care ne permite sa ne asezam foarte clar, ca alternativa, la guvernarea Aliantei, la guvernarea liberala, la guvernarea de dreapta"
Titus Corlatean, secretarul general al PSD


Joc sigur sau campanie de imagine?Oficial, premierul Tariceanu a minimalizat demersul social-democratilor. El a declarat ca il intereseaza prea putin zarva politica creata de PSD prin motiunea de cenzura pe care doreste sa o initieze si ca prin aceasta actiune partidul si Mircea Geoana "incearca marea cu degetul". Desi anuntase initial ca va vota orice motiune care sa duca la caderea lui Tariceanu,  PD nu a luat inca o decizie cu privire la votul pe care il va acorda. "Ei vand pielea ursului din padure. Vrem sa vedem ursul, adica motiunea, si apoi discutam. Deocamdata, ursul se plimba linistit prin Carpati, alaturi de PNL. Motiunile se depun la Parlament si nu se anunta nici de la Botosani, Bucuresti sau din alta parte", declara deunazi liderul PD, Emil Boc.

Presedintele PLD Theodor Stolojan a apreciat la randul sau ca anuntul PSD privind initierea unei motiuni de cenzura reprezinta "focuri de artificii". "Nu stim ce vrea PSD cu aceasta motiune, ce s-a intamplat cu relatiile dintre Guvern si PSD timp de doua luni. E un joc politic, nu se justifica", afirma si vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely.  

Liderul PRM, C.V. Tudor, suparat pe "naivul" Geoana ca nu l-a consultat inainte de a anunta motiunea, n-are de gand sa-i lase pe parlamentarii sai sa voteze in favoarea motiunii. Si, in opinia lui, Geoana "este incapabil sa fie premier". La randul sau, presedintele PC, Dan Voiculescu, este de parere ca motiunea PSD, daca va trece, "va genera haos", pentru ca Traian Basescu nu-l va propune pe Geoana premier. Conservatorii vor decide daca vor vota motiunea dupa ce vor vedea textul acesteia. "Raman la parerea ca este un santaj care poate fi dus pana in momentul citirii ultimului parlamentar de pe lista in parlament. Cand mai sunt de citit inca 10 parlamentari, inca se mai poate negocia, spunand ca cei 10 pot vota altfel. Stim, cunoastem marfa", a reactionat si presedintele Basescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.