In ciuda angajamentului ferm al PSD in a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului, sunt in continuare serioase indoieli privind acest demers politic.

Primul semn de intrebare, subliniat de unele comentarii si declaratii, e acela c
In ciuda angajamentului ferm al PSD in a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului, sunt in continuare serioase indoieli privind acest demers politic.

Primul semn de intrebare, subliniat de unele comentarii si declaratii, e acela ca motiunea va fi intr-adevar depusa. Aspectul cred insa ca a fost lamurit, pentru ca avem un angajament ferm al conducerii PSD reunita saptamana trecuta. Nu cred ca social-democratii sa fie atat de inconstienti incat sa-si incalce propriile angajamente, luate in direct la televizor. Ar fi pentru ei un gest fatal.

Al doilea mare semn de intrebare este daca motiunea va trece. Nu e nici o indoiala ca parlamentarii PD voteaza pentru demiterea guvernului Tariceanu 2. Am chiar indoieli ca la votul secret al motiunii, Hrebenciuc si prietenii sai din partid vor vota impotriva liberalilor, alaturi de care se simt bine in aranjamente de tot felul. PD ar putea da, procentual, mai multe voturi pentru motiune decat o vor face insasi social-democratii. Si asta pentru ca dintr-un lider pretuit si aplaudat in 2004, copresedinte al defunctei Aliante Dreptate si Adevar, Tariceanu a devenit cel mai mare dusman al democratilor. Dar nu pentru ca asa gandesc liderii, membrii si simpatizantii acestui partid. Ci pentru ca asa a ordonat presedintele de drept al PD, Traian Basescu. Daca nu ar fi existat acest personaj distructiv, dar foarte popular, probabil PD si PNL erau si acum bine mersi impreuna, sufocand PSD cu masuri liberale si o economie performanta.


Principala problema a democratilor este ca nu au identitate. PD inseamna Basescu si atat. Daca maine, Doamne fereste, moare presedintele, Partidul Democrat se duce pe tobogan. Nici unul din politicienii de varf ai acestui partid nu are curajul sa imprime o linie proprie acestui partid. E de inteles ca nu o fac acum, cand sunt pe val. Dar viitorul poate fi incert si destinele se vor lega in continuare de o singura persoana. PD inghite si bune si rele din alipirea trup si suflet cu presedintele. A fost alungat de la guvernare, are deja problema resurselor financiare pentru alegerile numeroase ce vin. Din pacate, contabilizeaza si toata polarizarea anti-Basescu de pe scena politica. Adica ar putea fi si ei izolati pe nedrept ca efect al politicii tensionate, profund necooperante si de-a dreptul dusmanoase a lui Traian Basescu.


Repet, acum e bine, au un scor fericit in sondaje. E plauzibil insa ca, in ciuda unui procent bun, sa nu doreasca nimeni o alianta cu ei pe viitor. Si asta nu din cauza lor. Pentru ca PD este un partid modern, cu oameni la varf realmente rezonabili si capabili majoritatea.


Buba e la seful statului, care le este si lider in continuare. Pericolul mare pentru PD este sa aiba cel mai bun rezultat la alegerile ce vin si sa ramana in opozitie.
Intorcandu-ma la motiunea de cenzura, spun ca PSD va avea probleme interne serioase, dar si in raport cu electoratul, daca nu este capabila sa dea jos acest cabinet. Imaginea impotentei politice va dainui mult timp in mass-media si in comentariile adversarilor, alaturi de cea a unui partid corupt. Nu conteaza daca sunt adevarate sau nu aceste perceptii. Ele exista, trebuie luate ca atare si eventual combatute eficient.


Cei mai multi comentatori avizati spun ca adevarata problema a PSD incepe dupa rasturnarea guvernului. Ce va face atunci? Varianta cea mai plauzibila e un nou guvern cu PNL, avand drept miza posturile ministeriale detinute in trecut de PD. PSD intra astfel in arena, are acces la fonduri pentru alegeri si e mediatizat pe masura unui partid aflat la guvernare. Nu mai putin important e de subliniat ca, asa cum ii stim, greii PSD ii vor domina pe copiii de mingi ai PNL. Ceea ce intr-un an cu miza electorala incarcata nu e putin lucru. Nu conteaza daca prim-ministru va fi Geoana, Tariceanu sau altcineva. Semnatura unui ministru al Economiei sau a sefului ANAF, oameni PSD, e mai grea ca orice.


Restul variantelor ramane in picioare, dar in plan secund. Respectiv o eventuala colaborare PSD-PD dupa alegeri, anticipate sau nu. Aici e o ecuatie cu mai multe necunoscute si ele ar trebui rezolvate de cei care trag spre aceasta alianta. Din ambele partide.


Pentru ca variantele sa fie complete, motiunea ar putea genera o criza politica de proportii, cu o singura solutie: anticipate. La acesta caruta vor trage puternic PD si liderul lor, Traian Basescu. Nu se stie daca la anul vor mai avea 38%-40% si vor sa valorifice acum tot. Cine e mai puternic isi va impune varianta.


Motiunea de cenzura pare un joc de loto pronosport, deschis oricarui rezultat: 1, X, 2. Dar daca ma gandesc la milioanele de euro puse in joc, as miza mai degraba pe X, adica varianta de egalitate intre adversari, cu impartirea banilor si a posturilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.