Fosta democrata Mioara Mantale a fost retrogradata in functia de subprefect, fiind inlocuita la conducerea Prefecturii Capitalei de un fost liberal, Catalin Deaconescu.

Guvernul a decis inlocuirea prefectului Capitalei. Mioara Mantale (foto) este nevoita sa se multumeasca doar cu functia de subprefect, postul de prefect fiind preluat de Catalin Deaconescu, fost membru PNL. „Motivul deciziei a fost eficientizarea activitatii guvernamentale pe principiul mobilitatii inaltilor functionari publici", a spus purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru. Ea a precizat ca decizia a fost luata de premier, dar propunerea a venit din partea MIRA. Justificarea oficiala a fost gasita intr-o serie de legi privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, precum si statutul functionarilor publici, dar conducerea ministerului era nemultumita de activitatea prefectului Capitalei de mai mult timp. Momentul decisiv in luarea unei decizii de acest fel a fost cel in care Mioara Mantale a dovedit ca nu poate gestiona criza provocata de canicula. Potrivit unor surse din minister, cind acesta a prezentat Guvernului o situatie in care numai 80 de bucuresteni aveau nevoie de ajutor pe perioada zilelor toride din iulie, soarta prefectului a fost pecetluita, iar decizia mai astepta doar ocazia potrivita.

Mioara Mantale a declarat ca, in cazul in care Guvernul a respectat legea cind a luat decizia schimbarii sale din functie, se va conforma, in caz contrar rezervindu-si dreptul sa atace aceasta hotarire in instanta. Mantale a precizat ca asteapta ca decizia Cabinetului Tariceanu sa fie publicata in Monitorul Oficial inainte de a proceda in vreun fel.

Guvernul a mai inlocuit marti citiva inalti functionari publici. Trei dintre functii vor fi ocupate doar temporar. Astfel, Gheorghe Sorescu va fi pentru o perioada de timp prefect de Botosani in locul lui Cristian Constantin Roman (apropiat PLD), la Mehedinti, Sebastian Bizoi i-a luat locul lui Marius Balu (fost membru PD) si Ciprian Iftimoaie este noul prefect de Vaslui, in locul lui Ioan Zaharia (fost membru PNL). Au fost numiti definitiv prefecti Dragos Mircea la Vrancea, in locul lui Ion Oprea (fost membru PD), si Catalin Deaconescu la Bucuresti. Balu a fost singurul care a declarat ca va ataca in instanta decizia Guvernului.

Acesta este al doilea val de inlocuire a prefectilor. Executivul a decis, pe 1 august, inlocuirea din functie a prefectilor din judetele Dolj, Ialomita, Teleorman, Arges, Hunedoara si Brasov, dintre care cinci sint fosti membri PD. Acestia au fost acuzati de reprezentantii altor partide ca au sustinut formatiunea democrata la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Blaga: "Cind ajungem la putere ii punem inapoi" Reactiile reprezentantilor partidelor care au suferit „pierderi" in urma deciziei premierului de a schimba o serie de prefecti nu au intirziat ieri. Numarul trei din PD, Vasile Blaga, a declarat ca „nu am fi avut nimic de comentat cu privire la schimbarea din functie a prefectilor care au fost membri PD daca acestia ar fi fost rotiti printr-un proces transparent. Cind vom ajunge iar la putere, va asigur ca ii vom repune in functie pe acesti oameni. Este de la sine inteles ca noi nu vom apela la jocuri ieftine si nu vom da afara oameni doar fiindca sint de la un alt partid politic sau fiindca vrem sa ne razbunam". Blaga a mai afirmat ca „nu este usor sa faci reforma in administratia publica atunci cind esti la putere, fiindca mentalitatea partidelor politice care se succed la guvernare este una total gresita: hai sa ii dam afara pe ai lor". „Tariceanu este un dictator. Toate deciziile din PNL sint luate exclusiv de el. Tot el a decis sa fie schimbati toti prefectii proveniti din PNL din judetele in care liderii de filiale au trecut la PLD. Este o vendeta politica. Tocmai de aceea pe 10 septembrie vom vota motiunea de cenzura", a declarat secretarul general al PLD, Sandu Gabriel.