Judetele cu cele mai mari probleme cauzate de defrisarile masive ale padurilor se afla in sudul si in estul tarii, ne-a declarat Ciprian Pahontu, director al Directiei Generala pentru Fond Forestier, din cadrul Ministerului Agriculturii. Conform acestuia, seceta si desertificarea anuntate pentru anii viitori vor fi evitate doar prin extinderea masiva a padurilor. Ministerul Agriculturii mai are doar 23 de zile pentru finalizarea Strategiei Nationale pentru Combaterea Secetei, pe care o va prezenta Guvernului la mijlocul lunii octombrie.

In acest an, peste 18.000 de hectare vor fi impadurite prin programul de regenerare a padurilor din fondul forestier de stat. Dintre acestea, s-au realizat deja 7.000 ha de impaduriri si 6.000 regenerari naturale in primavara. Mai raman 5.000 de hectare pentru aceasta toamna. In ceea ce priveste terenurile degradate, Ministerul Agriculturii si-a propus sa impadureasca 5.100 ha in acest an. In primvara insa, nu a fost plantata nici jumatate din aceasta suprafata, pentru toamna ramanand de plantat aproape 3.400 ha. „Din teritoriul Romaniei, 26,7% sunt paduri. O medie la nivelul Uniunii Europene este undeva la 32%. Distributia padurilor nu este insa deloc uniforma si problemele cele mai mari sunt in sudul si estul tarii. Judetele de aici sunt afectate de fenomene de seceta, aridizare si, intr-un final, de desertificare“, ne-a explicat Ciprian Pahontu.

Si zonele de campie se confrunta cu probleme. Aici, procentul de paduri este undeva sub 10%, iar in Constanta, doar 3,5% din judet este padure. La solul si clima din sudul si estul tarii, specialistii recomanda impaduririle cu specii de stejar, de la stejar pedunculat pana la stejarul brumariu.