Judetele cu cele mai mari probleme cauzate de defrisarile masive ale padurilor se afla in sudul si in estul tarii, ne-a declarat Ciprian Pahontu, director al Directiei Generala pentru Fond Forestier, din cadrul Ministerului Agriculturii. Conform ace
Judetele cu cele mai mari probleme cauzate de defrisarile masive ale padurilor se afla in sudul si in estul tarii, ne-a declarat Ciprian Pahontu, director al Directiei Generala pentru Fond Forestier, din cadrul Ministerului Agriculturii. Conform acestuia, seceta si desertificarea anuntate pentru anii viitori vor fi evitate doar prin extinderea masiva a padurilor. Ministerul Agriculturii mai are doar 23 de zile pentru finalizarea Strategiei Nationale pentru Combaterea Secetei, pe care o va prezenta Guvernului la mijlocul lunii octombrie.

In acest an, peste 18.000 de hectare vor fi impadurite prin programul de regenerare a padurilor din fondul forestier de stat. Dintre acestea, s-au realizat deja 7.000 ha de impaduriri si 6.000 regenerari naturale in primavara. Mai raman 5.000 de hectare pentru aceasta toamna. In ceea ce priveste terenurile degradate, Ministerul Agriculturii si-a propus sa impadureasca 5.100 ha in acest an. In primvara insa, nu a fost plantata nici jumatate din aceasta suprafata, pentru toamna ramanand de plantat aproape 3.400 ha. „Din teritoriul Romaniei, 26,7% sunt paduri. O medie la nivelul Uniunii Europene este undeva la 32%. Distributia padurilor nu este insa deloc uniforma si problemele cele mai mari sunt in sudul si estul tarii. Judetele de aici sunt afectate de fenomene de seceta, aridizare si, intr-un final, de desertificare“, ne-a explicat Ciprian Pahontu.

Si zonele de campie se confrunta cu probleme. Aici, procentul de paduri este undeva sub 10%, iar in Constanta, doar 3,5% din judet este padure. La solul si clima din sudul si estul tarii, specialistii recomanda impaduririle cu specii de stejar, de la stejar pedunculat pana la stejarul brumariu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.