Toti membrii Sfintului Sinod sint asteptati astazi la Manastirea Secu din judetul Neamt, unde va avea loc proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam.

IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si loctiitor de Patriarh, are astazi ocazia sa-i convinga pe membrii Sfintului Sinod ca ar putea fi urmasul lui PF Teoctist. El si-a invitat toti colegii la Manastirea Secu pentru a sluji impreuna de sarbatoarea Taierii Capului Sfintului Ioan Botezatorul, care a fost aleasa pentru proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam (1585-1657), inaintasul sau din secolul XVII pe scaunul mitropolitan de la Iasi. Ierarhii moldoveni, ce-i sint direct subordonati, s-au intrunit de luni la Manastirea Neamt, in cadrul unui sinod mitropolitan, in care s-au discutat modificarile ce vor fi aduse Statutului BOR. Nu doar acestia vor fi prezenti astazi la Secu.

Ierarhi din alte zone ale tarii, dintre care unii nu au fost considerati pina acum sustinatorii IPS Daniel, au ajuns inca de ieri in Neamt: IPS Serafim, mitropolitul pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Andrei, arhiepiscopul Albei, PS Gherasim, episcopul Rimnicului, PS Epifanie, episcopul de Buzau, PS Calinic, episcopul Argesului, PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, PS Timotei, episcopul Aradului, PS Damaschin, episcopul Sloboziei, PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, PS Marc, episcop vicar pentru Europa Occidentala si Meridionala, si PS Corneliu, arhiereu vicar al Husilor. Alaturi de acestia au fost si citeva oficialitati centrale, printre care ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. IPS Teofan, cel mai probabil contracandidat al mitropolitului Moldovei pe 12 septembrie, a plecat si el la Manastirea Secu, iar astazi este asteptat acolo si premierul Calin Popescu Tariceanu. Canonizarea a fost aprobata de Sinod in luna februarie si a presupus inclusiv deshumarea moastelor mitropolitului Varlaam din zidul Manastirii Secu. Proclamarea canonizarii va avea loc la ora 12.00, dupa liturghie. Apoi se va merge la Manastirea Sihastria, iar programul vizitei in Neamt se va incheia abia vineri printr-un pelerinaj la Manastirea „Schimbarea la Fata" de pe Ceahlau.

Despre activitatea mitropolitului Varlaam, pe www.cotidianul.ro/select