Flacarile mistuie in continuare hectare intregi de padure, iar guvernul este acuzat de incompetenta.

Desi tarile partenere, membre ale Uniunii Europene, au trimis ajutoare, situatia din Grecia nu este inca sub control. 184.000 de hectare de padure si sute de case au fost transformate in scrum. Din cauza vintului imprevizibil, numai in ultimele doua zile autoritatile elene au ordonat evacuarea a zeci de localitati. Cel mai recent bilant ridica numarul victimelor la peste 60 de persoane.

Starea in care se afla Grecia la ora actuala a adus o noua criza pe scena politica elena. Membrii opozitiei din parlament au criticat dur modul in care guvernul, condus de Costas Karamanlis, a ales sa gestioneze incendiile forestiere. „Acest guvern s-a dovedit a fi total incompetent, incapabil sa gestioneze criza incendiilor si toate celelalte crize din cei patru ani de cind este la putere", a declarat liderul opozitiei socialiste, Giorgios Papandreou, relateaza NewsIn. „Daca guvernul o gestioneaza bine, criza ar putea avea un efect unificator. Dar guvernul va fi sanctionat daca strategia sa va da gres", a comentat Yannis Mavris, directorul institutului de sondaje VPRC, citat de NewsIn.

Presa elena a criticat aspru atitudinea premierului. Televiziunile au difuzat imagini cu oameni disperati care se uitau cu groaza cum propriile locuinte se prefaceau in scrum. Rar se intimpla ca trupele sa ajunga la timp. „Guvernul a inventat scenariul unei amenintari disproportionate pentru a-si justifica incompetenta, lipsa dramatica de coordonare si dezorganizarea totala a statului", scria publicatia „Eleftherotypia".

Grecia are acum aspectul unei tari aflate in pragul razboiului, transmitea un corespondent BBC de la Atena. Pe strazile capitalei elene au loc manifestatii intense. Protestatarii de stinga scandeaza „Jos guvernul". Altii ii dau dreptate premierului, care considera ca incendiile au fost puse la cale de investitorii imobiliari in cautare de noi terenuri.

Presedintele Federatiei Elene pentru Proprietate, Stratos Paradias, a infirmat aceste zvonuri amintind ca nu este in interesul nici unui investitor sa incendieze padurile, deoarece regulamentul in vigoare mentioneaza clar ca orice zona forestiera afectata de flacari este supusa ulterior unui program de reimpadurire. Karamanlis a declarat ca alegerile generale se vor desfasura in septembrie conform programului, dar a adaugat ca prioritatea lui o constituie victimele si nu acumularea de procente electorale. „Continuam eforturile de combatere a incendiilor", a declarat premierul.

Forta UE anticalamitati Comisia Europeana va elabora toamna aceasta un proiect privind infiintarea unui organ de protectie civila care sa reactioneze la incendii, inundatii si alte urgente. Comisia a declarat ca sistemul folosit in momentul de fata in Grecia e destul de limitat. Pina acum, in 2007 au fost inregistrate inundatii in Anglia, canicula in Europa Centrala si de Sud si acum incendii in Grecia. Criticii unui astfel de proiect sint de parere ca UE ar trebui mai degraba sa ofere ajutor financiar in loc sa incerce sa puna la punct „o forta de protectie civila", informeaza BBC Online.