Specialisti de la Mount Sinai Medical Center, din New York, afirma ca hipnoza ajuta in cazul operatiilor de cancer la san, anunta Journal of National Cancer Institute.   TERAPII ALTERNATIVE. Condus pe un esantion de 200 de femei, studiul rele
Specialisti de la Mount Sinai Medical Center, din New York, afirma ca hipnoza ajuta in cazul operatiilor de cancer la san, anunta Journal of National Cancer Institute.   TERAPII ALTERNATIVE. Condus pe un esantion de 200 de femei, studiul releva o evolutie postoperatorie mai rapida si cu efecte secundare mult reduse in cazul acelor paciente care inainte de interventia chirurgicala la san au participat la o sedinta de hipnoza. In timpul cercetarilor, specialistii au impartit femeile internate la sectia de oncologie in doua grupe. Primul grup a primit vizita unui psiholog, fiecare pacienta luand parte la 15 minute de hipnoza cu o ora inainte de operatie. Procesul, condus de specialisti in terapii de relaxare, a constat si in cateva lectii de autohipnoza. Al doilea grup, in afara unei simple discutii cu medicul despre interventia chirurgicala, nu a beneficiat decat de cateva cuvinte de incurajare. Urmarirea evolutiei pacientelor inainte si dupa operatie, a relevat date extrem de interesante. Printre primele observatii inregistrate in timpul studiului este si faptul ca femeile din primul grup, cele care au beneficiat de cele 15 minute de hipnoza in timpul pregatirii pentru sala de operatie, au necesitat o doza mai mica de anestezic decat cele din al doilea grup de studiu. Dar si reactiile postoperatorii, cum ar fi intensitatea durerii, starile de ameteala, agitatia, in esenta intreg disconfortul fizic si emotional datorat interventiei chirurgicale, s-a constatat ca este mult mai scazut in cazul primului grup de paciente.   MUTUAL AVANTAJOS. Dincolo insa de toate aceste efecte pozitive pe care hipnoza, laolalta cu administrarea medicatiei traditionale, le aduce cu sine, o astfel de practica ofera si alte avantaje. "Reducerea costurilor unei astfel de interventii chirurgicale este unul dintre ele", e de parere dr. Guy Montgomery, psiholog la Mount Sinai School of Medicine. "O astfel de procedura costa per pacient 8.561 de dolari in spitalul nostru. Dar, datorita scurtarii duratei operatiei si a terapiei postoperatorii in regim de internare gratie pregatirii prin hipnoza a pacientului, costurile pot scadea spectaculos, chiar si pana la cifra de 772 de dolari". Desi in mod traditional hipnoza este asociata cu pierderea totala de catre subiect a controlului, dr. Montgomery sustine ca in fapt exista in literatura de popularizare o doza importanta de speculatie si recomanda celor sceptici sau care se tem de hipnoza sa se informeze cu atentie pentru a putea beneficia de acest tratament. "Hipnoza este un intrument puternic de care fiecare dispune pentru a prelua fraiele propriei sanatati. Mintea umana este extrem de puternica. Trebuie doar sa invatam sa o folosim la adevarata ei capacitate", spune psihologul. "Sa ne amintim doar de efectul placebo". In viitorul apropiat, grupul de studiu isi propune sa dezvolte cercetarea si pe alte grupe de pacienti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.