Trupele NATO pentru situatii de criza se confrunta cu o lipsa acuta de soldati si nu sint complet operationale, avertizeaza comandantul lor.Comandantul fortelor NATO, John Craddock,
se plinge Secretarului Organizatiei
de esecul proiectului NRF Generalul John Craddock, comandantul fortelor NATO, i-a trimis o scrisoare secretarului general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, in care avertizeaza ca este foarte dificil sa adune cei 25.000 de militari necesari operatiunilor. Potrivit „Financial Times", Forta Rapida de Raspuns (NRF) nu este operationala, atragea atentia generalul Craddock, luna trecuta, conform unor surse diplomatice. Acestea spun ca statele membre au promis doar 75% din necesarul de forte, care au inceput pregatirea luna trecuta. „De atunci, lucrurile nu prea s-au schimbat", a afirmat un diplomat. Situatia nu este promitatoare nici pentru urmatoarele 6 sau 12 luni, ceea ce inseamna ca o astfel de forta ar putea functiona numai atunci cind are de indeplinit o misiunea clara, urgenta. Se pare ca generalul Craddock i-a propus lui Scheffer citeva solutii pentru imbunatatirea situatiei, printre acestea fiind si reducerea numarului militarilor sau limitarea sarcinilor lor. NATO a incercat mult timp sa-si creeze o forta rapida, care sa cuprinda infanterie, marina, forte aeriene si speciale care sa poata fi desfasurate in diverse regiuni in situatii de criza. A fost declarata complet operationala anul trecut, la summitul NATO de la Riga. Proiectul nu a fost usor de pus in practica pentru ca statele membre prefera sa-si trimita oamenii in misiuni reale, actuale, sustin sursele citate. Avind in vedere ca in prezent militarii din tarile NATO participa la operatiuni din Afganistan, Irak si din Liban, tarile respective sint refractare cind vine vorba de contributia la o forta care nu se stie cind si daca va fi utilizata.

SUA si-au redus dramatic angajamentul militar din Forta Rapida de Raspuns a NATO si ameninta sa abandoneze trupele de elita de aparare a Occidentului, relateaza si publicatia economica „Handelsblatt". Doar 5% din trupele SUA sint alocate acestei forte. In timp ce pe hirtie NRF ar trebui sa aiba 25.000 de militari, in realitate, la sase luni de la infiintare, are jumatate din necesar.

NATO va discuta despre viitorul NRF la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie, in Olanda. Lansarea fortei s-a facut la propunerea secretarului american al Apararii de la acea vreme, Donald Rumsfeld, si a fost anuntata la summitul NATO de la Praga in 2002.

Finlanda ar putea participa la NRF Presedintele Finlandei, Tarja Halonen, a declarat recent ca UE si NATO ar trebui sa coopereze in managementul situatiilor de criza. „Tarile UE care nu sint si membre NATO nu vor sta in calea dezvoltarii acestei colaborari", a spus ea, adaugind ca posibila participare a Finlandei la Forta de Raspuns a Aliantei ar trebui evaluata pe aceleasi criterii ca si participarea la orice alta operatiune de criza internationala.