Aproximativ 300 de romani cu grave afectiuni oftalmologice au fost trasi pe sfoara de medicul american Alfred T. Sapse. Ei au fost programati in perioada 7-17 septembrie pentru un asa-zis implant de celule stem.

Medicul Alfred T. Sapse intentioneaza sa vina in Romania pentru a face implant de celule stem, metoda prin care ar fi tratate si vindecate boli oftalmologice. El pretinde ca are o firma de import de celule stem la Buhusi. Agentia Nationala de Transplant (ANT) afirma insa ca in tara noastra nu a fost omologata nici o procedura de import de celule stem, iar Sapse nu are permis de libera practica in Romania.


AVERTISMENT. "Transplantul de celule stem este recunoscut ca procedura valida si care vindeca numai afectiunile maligne ale sangelui, deci numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicaieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem si nici nu am autorizat vreun medic strain care sa incerce in premiera in Romania un astfel de tratament", a declarat Victor Zota, directorul ANT. Conf. dr Monica Pop, directorul Spitalului Clinic Urgente Oftalmologice din Bucuresti, sustine ca actiunea medicului american este cea mai mare inselatorie din lumea medicala romaneasca de dupa Revolutie. Pacientii programati pentru asa-zisul implant erau directionati la clinica prof. dr Benone Carstocea, fara acordul acestuia. El afirma ca retinopatia pigmentara, microoftalmia si alte boli grave de care sufera cei 300 de romani inselati nu pot fi vindecate la ora actuala. Pacientii au aflat de procedura dr. Sapse prin intermediul unei publicatii in care erau date anunturi cu numerele de telefon ale administratorului "firmei" de celule stem din Buhusi. Unii chiar au platit in contul americanului 2.500 de euro ca avans pentru interventie.