Sa pici examenul de bacalaureat este o rusine. Daca stii, sau nu, o rugaciune pe de rost, nu e nici pe departe.

Mai repede ca iasca se aprind spiritele atunci cind vine vorba despre educatia copiilor si de obligativitatea studierii religiei in scoli. Aproape fara exceptie, accentul cade insa pe a doua parte a calupului de dinamita. „De ce sa invete ala micu’ rugaciuni? De ce sa-i fie impuiat capul cu ideile Bisericii? Are timp pentru religie mai tirziu. Nu e treaba scolii sa se amestece aici!". Acesta e amnarul, pentru ca, pe linga politica si fotbal, romanii sint doctori in religie, indiferent daca sint atei sau nu. Dumnezeu, Steaua, Rapid, Becali si Basescu sint subiecte atemporale. Despre educatie mai au insa de invatat. Despre cum sa-si creasca propriii copii, la fel. Despre laic si cleric se poate insa vorbi si scrie ani intregi. Cine tine mortis se poate taia in sabii si cutite. Si unii chiar au facut-o.

Dar iata o idee ce arunca in umbra pasiunile nascute de acest subiect. Anul acesta, zece mii de tineri, ce terminasera liceul cu medii intre noua si zece, au picat bacalaureatul. Nu pot spune daca predarea religiei in scoli e un lucru bun sau rau, dar cu siguranta sistemul pe care se incearca aceasta altoire este unul catastrofal. Nu imi pasa daca la ora de biologie elevul afla ca omul se trage din maimuta, iar la ora de religie invata ca a fost facut direct de Dumnezeu. Pina la urma, nici una, nici alta nu ii pot afecta viata la fel cum i-o poate schimba faptul ca, dupa 13 ani de scoala, el nu stie sa vorbeasca si sa scrie corect, nu stapineste un vocabular de baza mai extins decit un album de cintece hip-hop si manele ori nu este in stare sa faca o impartire fara ajutorul calculatorului. Sa pici bacalaureatul in ziua de azi este o rusine, oricum ai lua-o. Sa nu fii in stare sa intri la un liceu, de asemenea. Faptul ca stii, sau nu, „Tatal nostru" pe de rost nu este o rusine.

Sistemul de invatamint care genereaza rusinea pe banda rulanta nu va fi schimbat de scandalul introducerii religiei in scoli. Camuflat mai ceva decit un fals profet, va scapa cu fata curata. Putred, invechit si ineficient. Profesorii care dau note dupa ureche, cei care nu sint in stare sa predea, sa explice nu vor fi afectati in nici un fel de introducerea, sau nu, a religiei in scoli. Ei se simt la fel de confortabil. Cu rugaciuni sau fara. Dezbaterea pe marginea religiei este, pentru ei, o diversiune picata la tanc pentru a le mai lungi viata la catedra cu ceva ani.