Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri ca partidele politice vor fi invitate la Timisoara la o dezbatere publica in legatura cu lustratia. Olteanu a facut acest anunt dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentanti ai
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri ca partidele politice vor fi invitate la Timisoara la o dezbatere publica in legatura cu lustratia. Olteanu a facut acest anunt dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentanti ai Societatii Timisoara, ai Asociatiei 21 Decembrie 1989, ai Aliantei Civice si ai Institutului de investigare a crimelor comunismului. Citat de Mediafax, liberalul a spus ca, in prezent, proiectul de lege privind lustratia a fost adoptat de Senat, insa acum este blocat la Camera Deputatilor din cauza lipsei de sustinere a partidelor parlamentare.
"Incercam sa fortam sustinerea partidelor parlamentare, astfel incat in aceasta sesiune sa avem un text al lustratiei aprobat", a adaugat Olteanu. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, la Timisoara se va discuta despre istoricul lustratiei, modul in care este aplicata in alte tari, apoi partidele parlamentare, precum si PNTCD, vor fi invitate sa-si spuna punctul de vedere. Olteanu a adaugat ca la aceasta dezbatere va fi discutat pe articole si proiectul de lege adoptat de Senat. Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea a declarat dupa intalnirea cu Bogdan Olteanu, ca a facut propunerea de a organiza aceasta dezbatere la Timisoara "pentru a fluidiza procesul de vot la Camera Deputatilor", dar si pentru a aduce amendamente la proiectul de lege adoptat de Senat.
Mihalcea a precizat ca este nemultumit de faptul ca la Senat au fost introduse "articole conjuncturale, pentru a regla conturi personale". "Exista un articol care il vizeaza direct pe Traian Basescu, unul pe Theodor Stolojan. Nu astfel de lucruri ne intereseaza, ci legea ca principiu. (...) Nu faci o lege pentru o anumita persoana, ci pentru un grup de persoane pentru ceea ce au facut. De exemplu, este un articol si pentru Ion Iliescu", a spus Florian Mihalcea. El a adaugat ca o alta modificare a proiectului legii lustratiei ar fi micsorarea de la 10 ani la 5 ani a termenului pentru care se intrezice candidatura in functii publice. "Exista o decizie a CEDO care considera termenul de 5 ani rezonabil. Eu cred ca 5 ani este un termen suficient, prinde 2 mandate", a mai spus Florian Mihalcea.
Presedintele Societatii Timisoara a mai spus ca aceasta dezbatere este preconizata sa se desfasoare la Timisoara in perioada 21-22 septembrie. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.