S-a intors CNSAS din vacanta, deci iar stam cu mainile la ceafa, gata sa fim executati in public. Iha. De aceasta data, CNSAS vrea sa bage aspiratorul in BOR, si cum altfel ar putea s-o faca daca nu executand-o in cap, sub justificarea duioasa "vrem
S-a intors CNSAS din vacanta, deci iar stam cu mainile la ceafa, gata sa fim executati in public. Iha. De aceasta data, CNSAS vrea sa bage aspiratorul in BOR, si cum altfel ar putea s-o faca daca nu executand-o in cap, sub justificarea duioasa "vrem pentru romani un patriarh fara pata", ca ma buseste si plansua€™, auzi.   Acum, prelatii nostri stau si asteapta sa-i cheme CNSAS in sufragerie la el, ca sa le explice la o cafea cum i-au turnat ei pe enoriasi, cu ardoare si emotie in cuget si simtiri, pana acum saptispe ani. Imi si imaginez o inalta fata bisericeasca turnand cu drag la Secu, dorindu-si din toata inima sa faca rau oamenilor care vin sa se spovedeasca in Sfanta Casa lui Dumnezeu si cum trateaza el, prelatul, Sfanta Casa lui Dumnezeu ca pe un reportofon.   Pe un tanar de optispe ani, spiritul asta al dreptatii de care atata se emotioneaza CNSAS e asa, ca o ciudatenie intr-un pod cu vechituri. Scormoneala de doi lei intr-o mare baltoaca plina cu balegar este, pentru un pusti de douazeci de ani, un gest fara sens, o aberatie a naturii. Societatea se schimba, dar batranul CNSAS se incapataneaza s-o tina in inertiile ei schimonosite.   Un preot care devoaleaza secretul spovedaniei nu-l are ca judecator pe CNSAS. Nu vine Dinescu sa te impuste in cap pentru ca te-ai anturat cu bagabontii si nici nimeni altcineva. Un preot care a facut acest mare pacat, cu voie sau fara voie, numai Dumnezeu singur il poate judeca si nimeni altcineva. Oricat ar vrea sa aiba brat de fier, Dinescu nu are decat un carlig de mamaliga. Asa cum ne-a invatat Mantuitorul, sa facem bine sa ne rugam mai ales pentru cei care ne fac rau, pentru ca mult ajuta rugaciunile noastre la vremea Judecatii celor cu pacate grele.   Criteriile dupa care functioneaza CNSAS demonstreaza cu asupra de masura faptul ca nu e in stare sa judece si cu atat mai putin sa judece la rece. Un crestin adevarat stie sa ierte, nu se uita nicicum in gura CNSAS. Adevaratul judecator al patriarhului este Dumnezeu, iar daca CNSAS se crede aici trimisul Lui pe pamant, nu face decat sa confirme tulburarea mintii lui. Nu-mi doresc sa stiu cine pe cine a turnat. Nici daca a facut-o intentionat sau, dimpotriva, obligat. Eu stiu una si buna, ca mai ales o inalta fata bisericeasca se spovedeste mai des decat membrii CNSAS, ca mare e Taina Spovedaniei si ca impartasirea cu Sfintele lui Hristos Taine nu e, asa, de ici, de colo si ca pocainta mult spala sufletul credinciosului. Tocmai d-asta este Biserica autocefala, pentru ca nu poate functiona dupa criterii lumesti.   ASADAR. Dorinta sincera a CNSAS de a le da romanilor un patriarh "fara pata" ma emotioneaza pana la lacrimi care ma buseste si plansua€™. CNSAS imi evoca numai reclame la detergenti cu particule active care te baga in masina si te fac ca nou, sadind pe chipul gospodinei un zambet larg, obtinut, desigur, dintr-o pasta de dinti cu particule active care spala tot. Ma duc sa plang.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.