Presedintele american George W. Bush a avertizat cu privire la pericolul unui "holocaust nuclear" in Orientul Mijlociu, daca Iranul se va dota cu bomba atomica, relateaza AFP, citat de Mediafax.


"Eforturile active ale Iranului de a o
Presedintele american George W. Bush a avertizat cu privire la pericolul unui "holocaust nuclear" in Orientul Mijlociu, daca Iranul se va dota cu bomba atomica, relateaza AFP, citat de Mediafax.


"Eforturile active ale Iranului de a obtine tehnologie care ar putea duce la arme nucleare risca sa faca sa planeze amenintarea unui holocaust nuclear deasupra unei regiuni deja renumite pentru instabilitatea si violenta care o domina", a declarat Bush intr-un discurs sustinut in fata unei reuniuni a veteranilor. De asemenea, el a cerut regimului iranian sa inceteze "imediat" sa mai inarmeze insurgentii care lupta impotriva soldatilor americani din Irak.


ALIMENTAREA EXTREMISMULUI. In discursul menit sa apere angajamentul american in Irak, Bush a acuzat Gardienii Revolutiei, armata ideologica iraniana, si brigazile Qods ale acestora, ca finanteaza si antreneaza gruparile "extremiste" din Irak si le aprovizioneaza cu arme, in special cu dispozitive explozive perfectionate, care provoaca numeroase victime in randul trupelor americane.

"Regimul iranian trebuie sa inceteze aceste actiuni si, pana va face acest lucru, voi lua masurile necesare pentru a proteja soldatii nostri", a precizat el, amintind ca i-a autorizat pe militarii americani sa utilizeze forta necesara pentru a se apara fata de "actiunile criminale ale Teheranului".

"Anumite persoane spun ca liderii iranieni nu sunt la curent cu ceea ce fac membrii propriului lor regim. Altii declara ca liderii iranieni incearca activ sa provoace Occidentul. In ambele cazuri, (responsabilii iranieni) nu pot se se sustraga de la responsabilitatea lor privind contributia la atacurile impotriva fortelor coalitiei si la uciderea unor irakieni nevinovati", a adaugat presedintele Statelor Unite.

In cadrul discursului, el a descris Irakul ca fiind prima linie de front pentru securitatea americana fata de "extremismul" sunnit si siit, reprezentate in opinia sa de al-Qaida si gruparile afiliate, pe de o parte, si de regimul iranian si cei care il sustin, pe de alta parte.

Bush a descris Iranul ca "primul stat din lume in ceea ce priveste sprijinirea terorismului". El a denuntat sprijinul acordat de Iran miscarii libaneze Hezbollah, celor palestiniene Hamas si Jihadul Islamic, precum si livrarea de arme talibanilor din Afganistan, un alt stat vecin al Iranului.

Pe de alta parte, George W. Bush a condamnat arestarea recenta a unor cetateni iraniano-americani de catre autoritatile iraniene. a€¢ Cat ii costa pe americani razboiul din Irak
Costurile razboiului din Irak, in timp real, comparativ cu posibilitatea indeplinirii, cu acelasi buget, a unor actiuni sociale: cosntructia de case, sanatate, educatie publica. (nationalpriorities.org). Dar pe noi?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.