Starul hollywoodian Angelina Jolie a sosit, marti, in Irak, in calitate de ambasadoare a bunavointei din partea ONU, in incercarea de a atrage atentia comunitatii internationale asupra celor trei milioane de refugiati afectati de razboiul din zona, i
Starul hollywoodian Angelina Jolie a sosit, marti, in Irak, in calitate de ambasadoare a bunavointei din partea ONU, in incercarea de a atrage atentia comunitatii internationale asupra celor trei milioane de refugiati afectati de razboiul din zona, informeaza Reuters, preluat de Mediafax.


AMBASADOARE ONU. Jolie, care in ultimii sase ani a vizitat peste 20 de tari in calitate de ambasadoare a bunavointei din partea Inaltului Comisariat pentru Refugiati din cadrul ONU, a facut o vizita intr-o tabara din Irak, ce adaposteste 1.200 de persoane, si a vorbit cu irakieni care in prezent locuiesc la Damasc. CRIZA UMANITARA DE PROPORTII. "Am venit in Siria si in Irak pentru a atrage atentia asupra acestei crize umanitare si pentru a cere guvernelor sa ajute mai mult Inaltul Comisariat pentru Refugiati si partenerii acestei organizatii", a declarat actrita intr-un comunicat. "Este absolut esential ca dezbaterea asupra viitorului Irakului sa includa planuri care sa rezolve consecintele umanitare enorme cu care se confrunta acesti oameni", a continuat actrita.


CIFRE. Aproximativ 4,2 milioane de oameni si-au parasit casele din Irak, unde conflictele violente au continuat sa se raspandeasca si la peste patru ani dupa ce fortele armate americane au invadat Irakul si l-au capturat pe dictatorul Saddam Hussein.

Inaltul Comisariat pentru Refugiati si organizatia Semiluna Rosie Irakiana estimeaza ca, lunar, peste 60.000 de irakieni sunt nevoiti sa-si paraseasca locuintele, mai ales cei din zonele multietnice, din cauza tensiunilor intre gruparile religioase, care s-au intetit din februarie 2006, cand a fost bombardat un lacas de cult siit din Samarra. Peste 2 milioane de oameni sunt stramutati pe teritoriul Irakului si aproximativ 1,4 milioane de persoane au fugit in Siria, tara care si-a mentinut granitele deschise pentru refugiati. Iordania gazduieste in prezent intre 500.000 si 700.000 de irakieni. Inaltul Comisariat pentru Refugiati are nevoie de 223 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare destinate persoanelor stramutate pe teritoriul Irakului. Organizatia a mai cerut donatorilor fonduri pentru scolarizarea a aproximativ 150.000 de copii irakieni in tarile vecine unde familiile acestora au cautat refugiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.