Amanarea adoptarii strategiei energetice a Romaniei are legatura cu cea mai importanta tranzactie din sistemul energetic national: vanzarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan. Cel putin asa sustine fostu
Amanarea adoptarii strategiei energetice a Romaniei are legatura cu cea mai importanta tranzactie din sistemul energetic national: vanzarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan. Cel putin asa sustine fostul secretar de stat in Ministerul Economiei, deputatul PSD Iulian Iancu, care este de parere ca sincronizarea celor doua momente ascunde o viitoare afacere in energia romaneasca.

Romania ar fi trebuit sa aiba o strategie energetica nationala pana in luna iunie a acestui an. Termenul a fost insa amanat, astfel ca nici ieri documentul nu a fost aprobat, dupa ce initial se anuntase ca va intra pe ordinea de zi extraordinara a sedintei Executivului. Deputatul PSD Iulian Iancu, care este si presedintele Comitetului National Roman al Cosiliului Mondial al Energiei, sustine ca aceasta amanare a asteptat perfectarea vanzarii a 75% din actiunile Grupului Rompetrol catre GazMunaiGaz. „Strategia va da solutia pentru privatizarea celor trei complexuri energetice, o alta 'afacere>> amanata, dupa ce, initial, a fost data ca sigura pentru anul acesta“, ne-a declarat Iulian Iancu. El crede ca Dinu P atriciu, presedintele Rompetrol, ar putea fi interesat sa investeasca o parte din ceo 2,1 miliarde de dolari obtinuti din tranzactie in complexurile energetice. „Ma bazez pe faptul ca unul din actorii importanti din energia romaneasca are lichiditati in cont“, spune Iancu.

'Facilitati>> de la stat pentru Rompetrol
Un alt argument in favoarea acestei idei este ca Ministerul Finantelor nu a numit niciodata un reprezentant in Consiliul de Administratie al Rompetrol pentru a supraveghea fiscal compania, conform ordonantei de reglementare a datoriilor Petromidia. La data de 30 septembrie 2003, datoriile provenite din neplata TVA si a altor obligatii la bugetul de stat erau de 600 milioane de dolari. Guvernul Nastase a decis, in octombrie 2003, scutirea de la plata a acestor datorii prin emiterea de catre Rompetrol de obligatiuni care sa fie subscrise si varsate de stat. Obligatiunile Rompetrol in contul datoriilor ar fi trebuit listate la bursa de catre stat la sase luni dupa emitere, lucru care, de asemenea, nu s-a intamplat. Patriciu a declarat intr-o emisiune la Realitatea TV ca, odata cu trecerea timpului, datoriile devin mult mai usor de platit, intrucat procentul acestora din cifra de afaceri scade de la an la altul. „Dobanzile platite de Rompetrol in acest sens se ridica la 50 de milioane de dolari in acest an“, a aratat omul de afaceri. O alta posibila tinta de afaceri pentru Patriciu se anunta a fi listarea la bursa a Hidroelectrica, procedura cuprinsa tot in strategia energetica, adauga deputatul Iulian Iancu.

Independenta energetica a Romåniei, amenintata
Cu toate ca ideea reducerii independentei energetice a Romaniei a fost respinsa de catre Patriciu, Iulian Iancu are o cu totul alta parere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.