La opt luni de la integrarea Romaniei in UE, locuintele sunt cu 10-15% mai scumpe decat la sfarsitul anului trecut. Cresterea nu se va opri aici, explica analistii, pentru ca oferta continua sa fie depasita de cerere. Cu o piata imobiliara „efervescenta“, s-a ajuns si la situatii in care apartamentele din Bucuresti costa mai mult decat cele din Berlin. Spre exemplu, o locuinta de 43 mp in zona Boxhagener, din estul Berlinului, situata la patru kilometri de centrul orasului, se vinde cu 58.000 de euro. Asta in timp ce in zona semicentrala a Bucurestiului, 45 mp se vand cu 115.000 euro. Un calcul simplu arata ca, la Berlin, metrul patrat construit costa aproximativ 1.300 de euro, iar la Bucuresti, 2.500 de euro. Mai ieftine sunt apartamentele doar la periferie, unde proprietarii cer 1.400-1.700 de euro/mp.

Preturile apartamentelor romanesti nu dau semne de stagnare. La opt luni de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, locuintele sunt cu 10-15% mai scumpe. Cresterea nu se va opri aici, explica analistii, pentru ca oferta continua sa fie depasita de cerere. Cu o piata imobiliara „efervescenta“, s-a ajuns si la situatii in care apartamentele din Bucuresti costa mai mult decat cele din Berlin.

Achizitionarea unui apartament in Berlin pare sa fie mult mai accesibila romanilor decat unul in propria tara, anunturile publicate pe site-urile agentiilor germane indicand oferte chiar mai ieftine decat in Bucuresti. Spre exemplu, o locuinta de 43 mp in zona Boxhagener, situata la patru kilometri de centrul orasului, se vinde cu 58.000 de euro. Asta in timp ce in zona semicentrala a Bucurestiului, in cartierul Floreasca, 45 mp se vand cu 115.000 euro. Un calcul simplu arata ca la Berlin metrul patrat construit costa aproximativ 1.300 de euro, iar la Bucuresti, 2.500 de euro. Preturi mai mici decat in Bucuresti sunt si in alte parti ale Berlinului. In districtul Friedeman, toate apartamentele scoase la vanzare dintr-un bloc construit in stil „art nouveau“ sunt complet renovate si au preturi sub 80.000 de euro.