Modelul garzilor civile ia amploare in Europa. Sute de adepti ai unei noi grupari paramilitare -  „Garda Ungara“ - l-au comemorat pe Miklos Horthy pe strazile Budapestei. Organizatia a luat fiinta oficial såmbata, odata cu cer
Modelul garzilor civile ia amploare in Europa. Sute de adepti ai unei noi grupari paramilitare - „Garda Ungara“ - l-au comemorat pe Miklos Horthy pe strazile Budapestei. Organizatia a luat fiinta oficial såmbata, odata cu ceremonia de depunere a juramåntului de la Castelul Buda, cunoscut drept scaun al regalitatii maghiare. Manifestatia a avut loc cu cinci zile inainte de marcarea a 67 de ani de la Dictatul de la Viena, prin care Romånia a cedat Ungariei o parte a Transilvaniei. Participantii au scandat „Jos Tratatul de la Trianon!“. „Garda Ungara“ a fost fondata de partidul de extrema dreapta Jobbik, condus de Gabor Vona, care a declarat recent ca se teme de o agresiune a Romåniei asupra Ungariei. Fondatorii Garzii se bucura de sprijinul tacit al Fidesz, principalul partid de opozitie, condus de Viktor Orban. Tot in acest an, in Ungaria,
s-a infiintat „Garda Nationala a Patriei-Carpati“.

Aproximativ 3.000 de persoane au participat la fondarea oficiala a gruparii paramilitare „Garda Ungara“, infiintata de partidul extremist Jobbik, relate aza MTI. Organizatorii sustin ca au fost 6.000 de oameni. O parte a membrilor Garzii au defilat calare, in amintirea lui Miklos Horty. Defilarea a avut loc dupa ce un grup de 56 de membri ai gruparii, imbracati in camasi negre au depus juramantul la Castelul Buda, locatia fiind un simbol al regalitatii maghiare. Manifestantii au scandat lozinci antiguvernamentale si au condamnat prevederile pacii semnate la Versailles in 1920, care a atribuit statelor vecine teritorii ce se aflasera anterior sub suveranitate austro-ungara. De asemenea, s-a scandat „Jos Tratatul de la Trianon!“. Ceremonia a primit girul fostului ministru al apararii, Lajos Fur, cunoscut drept un aparator al „intereselor maghiarilor de pretutindeni“. Stema aleasa este o alternanta a dungilor alb-rosu, ale dinastiei maghiare arpadiene. In apropiere a avut loc o contramanifestatie a unor organizatii antifasciste, inclusiv grupuri ale evreilor si rromilor, care au cerut scoaterea in afara legii a Garzii Ungare. Conform cartei lor, membrii Garzii vor primi un antrenament militar pentru a putea „apara Ungaria fizic, moral si intelectual“.

Opozitia ungara tace
Partidul Jobbik s-a desprins din Fidesz, principalul partid de opozitie, condus de fostul premier Viktor Orban. Fidesz, care a propus crearea unui corp civil de aparare, „Garda Nationala“, nu a condamnat pe fata actiunile celor de la Jobbik.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.